Bani

articolul anterior articolul urmator

Gerea: Preţul gazelor nu poate creşte aşa mult cât a cerut FMI, am propus o majorare mai mică

0
23 Feb 2015 12:08:14
Autor: Daniel Ionascu
FMI a cerut o majorare de 17% pentru preţul gazelor de producţie internă vândute populaţiei
FMI a cerut o majorare de 17% pentru preţul gazelor de producţie internă vândute populaţiei

Populaţia nu poate suporta o creştere abruptă a preţului gazelor naturale, aşa cum a cerut Fondul Monetar Internaţional (FMI), astfel că autorităţile române au propus ca viitoare majorare să fie mai mică decât cea solicitată de FMI şi să aibă loc la 1 iunie sau 1 iulie, a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei.

„Legat de problema gazelor pentru populaţie, lucrurile sunt oarecum destul de clare. Noi am spus că populaţia nu poate suporta creşteri foarte mari şi imediate aşa cum ne-au fost solicitate. Am propus de la 1 iunie sau 1 iulie un preţ cu mult sub cel cerut de FMI, de la care nu cred că vom putea da înapoi, deci nu întrevăd nicio altă variantă de înţelegere în afară de cea propusă de noi deja“, a afirmat Gerea la o conferinţă.
 
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileţ, spunea în urmă cu o săptămână că preţul gazelor naturale destinate consumului populaţiei ar putea creşte în acest an cu 7%, posibil de la 1 aprilie sau 1 iulie, în funcţie de decizia Guvernului de a anula sau nu decizia prin care a suspendat calendarul de liberalizare a preţului.
 
Anterior, FMI şi Comisia Europeană au cerut Guvernului să crească de la 1 aprilie pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET-uri) de la 53,3 lei MWh la 62 lei MWh, ceea ce înseamnă o majorare de 17%.
 
Executivul a respins solicitarea, considerând-o nesustenabilă, cu argumentul că populaţia şi CET-urile nu pot suporta o astfel de creştere din aprilie, iar astfel s-ar acumula noi datorii. 
 
Refuzul de a creşte preţul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost încheiată o nouă scrisoare de intenţie la acordul cu cu FMI, celălalt motiv fiind restructurarea complexurilor energetice Oltenia şi Hunedoara.
 
Piaţa de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate.

Mai puteţi citi:
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările