GRAFIC Dezastru la absorbţia de fonduri UE pentru combaterea şomajului tinerilor: zero lei cheltuiţi în trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu FOTO Facebook
Corina Creţu FOTO Facebook

Comisarul european Corina Creţu a publicat un grafic care arată situaţia dezastruoasă în care se află România la absorbţia fondurilor europene pentru combaterea şomajului tinerilor. Potrivit datelor, ţara noastră se află pe ultimul loc în UE: am contractat puţin peste 0% şi am cheltuit zero lei, în condiţiile în care sumele puteau fi accesate din 2015 până la finalul lunii iunie 2018.

„Aveţi mai jos situaţia implementării programului destinat combaterii şomajului în rândul tinerilor între 18 şi 25 de ani, din toate statele Uniunii Europene, tabel ce poate fi consultat pe site-ul Comisiei Europene. Sumele destinate acestui program lansat în 2015 puteau fi accesate până în 30 iunie 2018”, a scris Corina Creţu, pe Facebook.

Graficul arată că România nu a încasat, din 2015, până la expirarea perioadei de contractare, adică finalul lunii iunie 2018, nici măcar un leu pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor.

Vina nu e însă a UE, care nu ne-ar fi virat banii, ci a României, care fie nu i-a cerut, fie solicitările de finanţare nu au fost acceptate. România plănuia să cheltuiască 100% din fondurile care îi erau alocate, dar a reuşit să obţină decizia de acordare a finanţării pentru doar circa 1% din totalul de cheltuieli planificate. 

Spre comparaţie, nici Irlanda nu a cheltuit vreun ban, dar ţara are 100% din solicitările de finanţare deja acceptate şi planificate. 

Slovacia, în schimb, este ţara care a reuşit să cheltuie cea mai mare sumă, respectiv peste 90% din totalul alocat. Ungaria, Letonia şi Polonia au cheltuit circa 80%, iar Suedia peste 70%.

Între 50 şi 60% au cheltuit Cehia, Bulgaria şi Portugalia, iar toate celelalte ţări au cheltuit între 10% şi 50%. 

Media la nivelul UE a cheltuielilor decise deja, din totalul celor planificate, este de peste 70%. 

grafic fonduri ue combatere somaj tineri

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, declara marţi că România a ajuns la o rată de absorbţie a fondurilor europene de 26%, respectiv circa 8 miliarde de euro. Ministrul a precizat că aceşti bani au fost folosiţi pentru: 24.700 de locuri de muncă nou create; 110.00 de şomeri sprijiniţi, dintre care 58.000 şi-au găsit un loc de muncă; 200.000 de tineri sunt sprijiniţi pentru găsirea unui loc de muncă; 133.000 de persoane beneficiază de măsuri de formare profesională, de ucenicie şi stagii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite