GRAFIC Cum a rezistat leul într-un an de tensiuni politice, de criză economică şi incertitudine. 2013 ar putea fi anul leului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2012 nu a fost un an uşor pentru moneda naţională. Lipsa de încredere a investitorilor, determinată de tensiunile de pe scena politică, dar şi de incertitudinea în evoluţia economiei româneşti, a dus în acest an leul la minime istorice în raport cu principalele valute. 2013 ar putea fi însă unul mult mai bun pentru moneda naţională, iar trendul de apreciere devenit vizibil în ultimele zile să se continue.

La începutul acestui an, un euro era cotat la 4,3219 lei. Treptat, leul a pierdut teren în raport cu moneda unică europeană, în principal din cauza vulnerabilităţii pe care o prezenta economia românească în contextul european, iar minimul a fost atins în vară, pe fondul tensiunilor politice. În perioada referendumului, euro ajunsese să fie cotat la peste 4,5 le, cu un maxim istorc de 4,6481 lei pe 3 august. 

Ulterior referendumului din vară, cursul de schimb s-a menţinut în intervalul 4,45 – 4,55 lei/euro, iar după alegerile parlamentare din 9 decembrie a intrat pe un trend descendent şi a atins luni, 24 decembrie, minimul ultimelor şapte luni, respectiv 4,4231 lei/euro. Trendul de apreciere din ultima lună a fost determinat atât de încrederea investorilor pe fondul liniştii instalate pe scena politică, cât şi de infuzia de euro, după întoarcerea în ţară, de Sărbători, a celor care muncesc peste hotare. 

De la începutul anului şi până în prezent, leul s-a depreciat cu 2,48% în raport cu euro. Scumpirea euro a fost resimţită de români la raft, acolo unde multe produse sunt importate, dar şi la ratele pe care le au de achitat la creditele contractate. 

Leul s-a depreciat în acest an şi în raport cu dolarul şi francul elveţian. Dolarul s-a scumpit cu 1,24% (maximul de 3,8343 lei a fost atins în 27 iulie), iar francul elveţian – cu 3,37% (maximul de 3,8695 lei a fost atins în 3 august). 

Evolutia cursului de schimb in 2012

Leul versus euro în 2013

Cele mai optimiste scenarii plasează euro în 2013 în jurul valorii de 4,4 lei, însă previziunile pesimiste ajung chiar la 4,55 -4,6 lei. 

„Conform estimărilor noastre, cursul mediu al leului se va situa în zona 4,5, uşor depreciat faţă de 2012, din cauza presiunilor exercitate pe curs de fluxurile de capitaluri străine şi de scăderea potenţialului de creştere economică a ţării noastre, însă cursul ar putea fi mai puţin volatil decât anul acesta. Principalele riscuri de depreciere ale cursului ar putea fi induse de deteriorarea situaţiei în zona euro sau de instabilitatea politică şi legislativă“, a declarat Melania Hăncilă, economist-şef al Volksbank, potrivit HotNews.ro.

Pe de altă parte, Claudiu Cercel, vicepreşedinte executiv pentru pieţele financiare la BRD, crede că tendinţa de apreciere a leului, devenită vizibilă săptămâna trecută, ar putea continua pe parcursul anului viitor, existând condiţiile ca România să fie percepută drept un plasament atractiv pentru investitorii financiari străini.

"2013 ar putea fi anul leului, inclusiv datorită faptului că orientarea pieţei creditului spre lei va ţine dobânzile stabile, generând randamente interesante pentru străini. Percepţia de stabilitate politică şi ratingul de ţară rezonabil ar putea atrage mai mulţi bani, cu atât mai mult cu cât băncile centrale din SUA şi din zona euro vor continua politica de alimentare a pieţei cu lichidităţi", a declarat Cercel, potrivit zf.ro.

Pe de altă parte, el consideră că România trebuie să-şi găsească motoare de creştere economică, neputând miza pe canalul bancar în condiţiile în care 2013 ar putea fi şi mai greu pentru bănci decât a fost 2012.

Comisia Naţională de Prognoză estimează, în varianta de toamnă a Prognozei 2012-2016, un curs de schimb mediu de 4,5 lei/euro în 2013, în creştere faţă de cel de 4,37 lei/euro estimat în varianta de primăvară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite