Guvernul a adoptat amnistia fiscală. Ce datorii vor putea fi şterse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici FOTO INQUAM Photos / George Calin
Eugen Teodorovici FOTO INQUAM Photos / George Calin

Amnistia fiscală, botezată de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici „restructurare financiară”, a fost adoptată miercuri de Guvern. Atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice vor putea beneficia de o serie de facilităţi fiscale.

„Astăzi s-a aprobat un act normativ foarte aşteptat, un mecanism spunem noi de restructurare financiară, deci nu este o amnistie fiscală, cum din păcate este denumit în spaţiul public. Nu pentru a aduce bani la buget, cum se mai spune. Nu acesta este motivul, ci această iniţiativă este lansată ca urmare a unui dialog cu mediul de afaceri, chiar şi cu structuri internaţionale, pot invoca Fondul Monetar Internaţional”, a declarat Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul Finanţelor a mai precizat că „aceste măsuri nu sunt dedicate şi sunt condiţionate”. Potrivit lui, această restructurare se poate întâmpla în condiţiile în care un plan foarte clar este şi respectat.

Teodorovici a menţionat că de aceste măsuri vor beneficia 28.500 de societăţi cu capital privat, 23.000 de persoane fizice şi peste 1.100 instituţii şi unităţi administrativ-teritoriale. El a spus că în acest an, urmare a acestei măsuri, se vor încasa 2,4 miliarde lei la buget.

Restructurarea financiară va intra în vigoare de la momentul în care se publică în Monitorul Oficial. 

Datorii mai mari de 1 milion de lei: restructurare a obligaţiilor bugetare restante

În primul scenariu este vorba despre o serie de măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, bazată pe un plan de restructurare, plată eşalonată şi supraveghere fiscală pe perioada înlesnirii. De această măsură pot beneficia 31 de companii de stat, cu datorii totale de 1,73 miliarde de lei, 28 de companii cu capital mix (stat plus privat), cu datorii de 917 milioane lei, peste 2.600 de companii private, cu datorii de 21,5 miliarde de lei, dar şi 30 de instituţii publice cu datorii de aproape 130 milioane de lei.

Scopul acestei măsuri este revitalizarea şi evitarea deschiderii procedurii de insolvenţă a contribuabililor care au acumulat datorii bugetare în decursul timpului şi nu au avut posibilitatea să le achite, susţin finanţele.

Măsurile de restructurare care pot fi propuse, printr-un plan de restructurare sunt următoarele:

a) plata eşalonată a obligaţiilor bugetare;

b) conversia în acţiuni a obligaţiilor bugetare;

c) stingerea obligaţiilor bugetare prin darea în plată a unor active ale debitorului;

d) anularea unor obligaţii bugetare principale în proporţie de 30%, 40% sau 50%, după caz, din totalul acestora. 

Executarea silită va fi suspendată pe perioada derulării planului de restructurare. 

Statul va avea dreptul să ceară deschiderea procedurii insolvenţei în următoarele cazuri: debitorul nu depune cererea de restructurare a obligaţiilor bugetare în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, organul fiscal competent respinge cererea de restructurare şi nu emite acordul de principiu pentru acordarea unei eşalonări la plată conform Codului de procedură fiscală sau în situaţia în care planul de restructurare eşuează.

amnistie fiscala proiect ministerul finantelor

Datorii mai mici de 1 milion de lei: anularea accesoriilor

Cel de-al doilea scenariu prevede anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion lei sau a celor peste un milion care nu pot beneficia de restructurare (eşalonare, reorganizare, insolvenţă) dacă obligaţiile bugetare principale se achită până la 30 noiembrie 2019.

De această măsură pot beneficia aproape 23.000 de persoane fizice (persoane fizice, PFA, Întreprindere Individuală, Întreprindere Familială sau profesii liberale), ce acumulaseră la finalul anului trecut datorii de 1,5 miliarde de lei.

Printre cei mai împovăraţi datornici care ar putea beneficia sunt şi 375 de companii de stat, cu datorii totale de 5,8 miliarde de lei, 431 societăţi cu capital mixt, cu debite de 2,4 miliarde lei, dar şi cpeste 285 de mii de companii private, cu datorii cumulate de 25,7 miliarde lei.

amnistie fiscala proiect ministerul finantelor

Impact: minus un miliard de lei la buget

Inedit este că Ministerul Finanţelor a făcut şi o analiză de impact pentru această măsură, înainte să o implementeze, o practică ce rar mai este întâlnită în ziua de astăzi, când Guvernul adoptă măsuri şi abia apoi vede ce impact au. Ministerul Finanţelor a calculat că „restructurarea financiară” ar putea văduvi bugetul de stat de peste 932 milioane de lei.

Restructurarea fiscală

AI. Pentru măsura restructurării, impactul a luat în considerare contribuabilii care îndeplinesc condiţia

arieratelor peste 1 milion lei. A fost luată în calcul ipoteza că 5% din contribuabili aplică pentru scenariul reducerii cu 40% a obligaţiilor bugetare restante.

AII. Pentru măsura restructurarii, impactul a luat în considerare contribuabilii care indeplinesc conditia

arieratelor peste 1 milion lei. A fost luată în calcul ipoteza că 3% din contribuabili aplică pentru scenariul reducerii cu 50% a obligaţiilor bugetare restante. 

Conformarea voluntară la plată

BI. Pentru persoanele fizice: S-a luat în calcul ipoteza în care doar contribubailii care vor avea capacitatea financiară de a-şi plăti la termen obligaţiile curente, pentru a beneficia de anularea accesoriilor, vor accesa măsura, respectiv: 5% din contribuabili activi fără eşalonare, 3% din cei care au o eşalonare în curs şi 0,5% din cei aflaţi în inactivitate, insolvabili fiscal sau insolvenţă.

BII. Pentru persoanele juridice: S-a luat în calcul ipoteza în care doar contribubailii care vor avea capacitatea financiară de a-şi plăti la termen obligaţiile curente, pentru a beneficia de anularea accesoriilor, vor accesa măsura, respectiv: 50% din contribuabili activi fără eşalonare, 30% din cei care au o eşalonare în curs şi 0,5% din cei aflaţi în inactivitate, insolvabili fiscal sau insolvenţă.

În aceste condiţii, suma care a fost luată în considerare pentru evaluarea impactului, a fost suma declarată a anului 2018, ponderată la nr. de luni pentru care trebuie să facă plata obligaţiilor curente pentru a beneficia de masură (ian2019-oct2019). Suplimentar, estimarea ia in calcul doar efectul creşterii gradului de conformare la plată cu 12% (de la 88% la 100%). 

amnistie fiscala proiect ministerul finantelor

Amnistia fiscală

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite