Guvernul a decis: Darea în plată este scutită de impozit. Ce se întâmplă în cazul în care o persoană a fost deja executată silit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
banci credite ghiseu dare in plata _foto Adevarul

Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, astfel încât românii care dau în plată, adică dau casa băncii pentru a le fi şterse obligaţiile de plată, vor fi scutiţi de plata impozitului.

Astfel, Guvernul îi scuteşte de plata impozitului pe transferul de proprietate în cazul operaţiunilor de dare în plată pe cei care apelează la această procedură doar pentru prima dată. 

"Persoanele fizice care au dreptul la stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului (potrivit Legii nr. 77/2016) nu vor plăti impozitul aferent transferului de proprietate imobiliară. Măsura se aplică o singură dată numai la prima dare în plată, chiar dacă creditul este garantat cu una sau mai multe proprietăţi imobiliare. Noile reglementări sunt introduse într-o ordonanţă de urgenţă adoptată astăzi de Guvern, care modifică şi completează Codul fiscal, şi care are în vedere protejarea persoanelor fizice care au recurs la darea în plată ca urmare a faptului că se află într-o situaţie economică dificilă", se arată într-un comunicat al Guvernului. 

Pentru orice altă solicitare de dare în plată ulterioară, se va plăti impozitul pe transferul proprietăţii imobiliare.

"Pentru identificarea primei operaţiuni de dare în plată se înfiinţează la nivelul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România Registrul naţional notarial de evidenţă a actelor de dare în plată. În acest registru se înscriu actele autentificate de notarul public şi hotărârile judecătoreşti de dare în plată emise conform Legii 77/2016", mai arată Guvernul. 

De asemenea, scutiţi de impozit sunt şi cei care au fost deja executaţi silit şi nu au plătit impozitul pentru transfer, devenind datori la stat.

"Totodată, persoanele care au fost deja executate silit şi care apelează la articolul 8(5) din Legea dării în plată* pentru a li se anula datoriile neachitate la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, nu vor mai trebui să achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice formă, după intrarea în vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia", se arată în comunicatul Guvernului. 

Legea dării în plată a intrat în plată la 13 mai, iar Ministerul Finanţelor a anunţat iniţial că, potrivit prevederilor Codului Fiscal, cel care dă în plată trebuie să plătească impozit pe transferul de proprietate - 2% până la valoarea de 200.000 de lei inclusiv şi 4.000 de lei plus 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 de lei inclusiv pentru sume mai mari de 200.000 de lei. Ulterior, iniţiatorii legii şi reprezentanţii consumatorilor au cerut Finanţelor scutirea de impozit a celor care dau casa băncii pentru a beneficia de ştergerea tuturor obligaţiilor de plată. Potrivit estimărilor avocaţilor care îi reprezintă pe clienţiib băncilor, aproximativ 2.700 de români au ales să dea în plată.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite