Guvernul a împrumutat 3,3 miliarde euro de pe pieţele externe, la costuri mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
euro

Guvernul a împrumutat marţi 3,3 miliarde euro de pe pieţele externe, iar investitorii au plasat ordine de peste trei ori mai mari, de 13 miliarde euro. Totuşi, costurile de împrumut au fost considerabil mai mari decât la ultimul împrumut.

UPDATE Mai precis, Ministerul Finanţelor a atras 1,3 miliarde de euro prin obligaţiuni pe 5 ani, la un nivel al dobânzii format de MS+305 puncte de bază. Cererea din partea investitorilor a fost de 5 miliarde de euro pe această emisiune de eurobonduri.

Totodată, Guvernul a atras 2 miliarde de euro prin obligaţiuni pe 10 ani, la un nivel al dobânzii de MS+375 de puncte de bază, după o cerere din partea investitorilor de 8 miliarde de euro.

Potrivit profit.ro, dobânzile la care a ieşit statul în cursul zilei de azi sunt foarte ridicate, cu mult peste cele la care statul s-a împrumutat în ianuarie pe maturităţi mai mari, de 12 şi 30 de ani, dar şi situaţia financiară a Guvernului este mult mai gravă.


Guvernul a ieşit marţi să se împrumute de pe pieţele externe cu două emisiune de eurobonduri, pentru prima dată de când a izbucnit pandemia de coronavirus în România.

Cele două emisiuni de eurobonduri sunt pe 5 şi 10 ani. Mai precis, potrivit datelor publicate pe Bloomberg, Guvernul vrea să se finanţeze printr-o tranşă cu scadenţa în 26 februarie 2026, iar alta în 26 mai 2030.

Pentru ambele tranşe, dobânda este fixă, plătibilă anual. Pentru prima tranşă dobânda este formată din MS +355 de puncte de bază, iar pentru cea de-a doua, MS + 425 puncte de bază. Potrivit profit.ro, dobânzile orientative la care au deschis subscrierea sunt foarte ridicate, cu mult peste cele la care statul s-a împrumutat în ianuarie pe maturităţi mai mari, de 12 şi 30 de ani.

Valoarea împrumutului şi dobânda finală vor fi stabilite cel mai probabil spre finalul zilei, în funcţie de oferta din partea investitorilor şi de cât vrea Guvernul să împrumute.

Potrivit datelor Bloomberg, această finanţare prin eurobonduri are ca bookrunners BNPP, Erste, ING, JPMorgan, RBI şi UniCredit.

Statul s-a împrumutat cel mai recent de pe piaţa externă în ianuarie, când a împrumutat 3 miliarde de euro.

Guvernul intenţiona să se împrumute de pe pieţele externe cu doar 6 miliarde de euro în acest an, din care jumătate a atras deja.

Totuşi, această ţintă a fost stabilită înainte de izbucnirea pandemiei şi de rectificarea bugetară, în urma căreia deficitul bugetar a fost revizuit puternic în sus. Mai precis, Guvernul are de finanţat în acest an un deficit bugetar de 72 miliarde lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite