Bani

articolul anterior articolul urmator

Guvernul porneşte aspiratorul de rable. Timbrul de mediu, care va înlocui vechea taxă auto, va fi avizat astăzi

19
18 Feb 2013 19:50:08
Autor: Adina Vlad
Timbrul de mediu, care va înlocui taxa auto, va determina o creştere a importurilor de maşini second-hand  FOTO ADEVĂRUL
Timbrul de mediu, care va înlocui taxa auto, va determina o creştere a importurilor de maşini second-hand  FOTO ADEVĂRUL

Guvernul a avizat marţi timbrul de mediu, prin ordonanţă de urgenţă, măsură care va încuraja importurile de maşini second-hand şi va pune în pericol afacerile producătorilor de maşini noi.

UPDATE 15.30 Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la înmatricularea maşinilor, înlocuind actuala taxă auto, au declarat surse oficiale, potrivit Mediafax.

Noua taxă auto, redenumită acum timbru de mediu, a fost aprobată de Guvern în şedinţa de marţi, prin ordonanţă de urgenţă, urmând să fie aplicată imediat cu publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial. 
 
Principalele schimbări aduse de timbrul de mediu indică o ieftinire semnificativă la înregistrarea maşinilor vechi şi foarte vechi (non-euro) şi o scumpire uşoară a înmatriculării de maşini noi. Mai exact, timbrul de mediu vine cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru Euro 2, Euro 1 şi non-euro. Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că, pentru prima dată, vor exista prime acordate de stat persoanelor care înmatriculează maşini electrice sau total nepoluante.
 
 
România, o nouă Bulgarie
 
Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi totuşi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.
 
Toate acestea vor avea ca efect o relaxare fără precedent a presiunii fiscale pe comerţul cu maşini vechi, care va transforma România într-un magnet pentru rablele din mai multe ţări europene, arată specialiştii. 
 
„Noua formulă va prelungi durata de viaţă a rablelor. Este bizar că taxa pentru maşini vechi este foarte mică în comparaţie cu cea pentru maşinile Euro 3, 4 sau 5. Este poate justificat prin faptul că maşinile vechi au o perioadă mai scurtă de funcţionare, dar nu am văzut români care să renunţe aşa uşor la maşinile lor“, a declarat Gheorghe Piperea, avocatul care a asistat în instanţă mai multe persoane intrate în conflict cu statul pentru recuperarea taxei auto.
 
Piperea susţine că noua formulă de calcul al taxei, care îi avantajează pe cei cu maşini mai vechi, dar şi mai poluante, ar putea transforma România într-o piaţă similară Bulgariei, ţară în care mulţi români şi-au înmatriculat maşinile datorită taxelor mici. „Acum, o să devenim noi o Bulgarie şi vor veni mulţi străini, mai ales din zona de graniţă, să-şi înmatriculeze rablele la noi pentru că este ieftin, 100 de euro“, a mai spus avocatul.
 
Vânzările de autoturisme şi vehicule comerciale noi au scăzut cu 0,1% în prima lună din acest an faţă de ianuarie 2012 şi cu 40% faţă de luna precedentă, la 4.218 unităţi, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, care arată însă că importul de maşini rulate a urcat în acest interval cu 60%. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Gelu Sarbu Gigi
18.02.2013, 21:30:30

TERMINATI CU RABLELE,ROMANUL NU ARE BANI DE MASINA NOUA,ASTA E NIVELUL DE TRAI IN ROMANIA!!!!!!!!!

+1 (7 voturi)
unU
18.02.2013, 21:40:26

Cu siguranta, Ponta a uitat ca peste doi ani au alegeri, si ca electoraul nu uita, altfel si-ar fi adus aminte ca a promis anularea imbecilei taxe auto. Nu-i vad deloc bine; au ratat startul popularitatii.

+3 (3 voturi)
Marc Florea
18.02.2013, 23:44:59

asa si care e problema?eu dex sunt student ,am venituri foarte limitate,dar mi ar prinde bine o masina avand in vedere ca fac naveta,nu mi ar ajunge banii de una noua,nici daca as strange 10 ani,asa cel putin o sa imi permit si eu(si multi altii) o masina,e chiar o masura bine venita pt populatie

+1 (3 voturi)
GYOL
19.02.2013, 00:17:51

D-lor ,,,,,ganditiva ca in ansamblu reducerea taxelor la inmatriculare v-a genera locuri de munca la atelierele auto , la dezmembrari , depozitele de fier vechi iar micii comercianti isi vor putea lua o masina ieftina cu care sa se poata misca 1,2,3 ani dupa care isi v-a lua una noua. Numai ca d-na ministru al mediului nu cunoaste normele europene de functionare unui atelier de dezmembrari auto si descontaminarea lor ,in loc sa ia masuri cu cei care dezmembreaza masinile, ca vezi in Romania pe toate campurile ca se dezmembreaza masini si contaminand solul fara nici o pregatire a locurilo si sigur fara nici o licenta .Aici trebuie sa se umble cu taxa de mediu mai mult.

+1 (3 voturi)
Alex Anca
19.02.2013, 04:36:01

ce e inmatriculat in romania sa nu mai platesaca inca o data cum ramane o masina de 200 euro are taxa de 2500 euro ingradeste libertatea de a vinde cei care incep drumul in viata ca stdentii si tinerii nu au bani: mii de euro sa se faca ITP cum trebuie si e ok cu mediu

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările