Guvernul recalculează indemnizaţiile de creştere a copilului pentru mamele plătite pe drepturi de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mame copil foto marian iliescu

Veniturile din drepturile de autor vor fi luate în considerare la calcularea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, iar mamele afectate vor beneficia de recalculare şi de plata până la finalul acestui an a diferenţei rezultate, arată un proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Muncii, citat de Economica.net.

Potrivit sursei citate, pentru persoanele ale căror drepturi de indemnizaţie lunară de creştere a copilului au fost stabilite fără a fi luate în calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuală obţinute începând cu 23 martie 2018, agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti vor stabili un nou cuantum.

Diferenţele de sume între cuantumul rezultat în urma recalculării şi cuantumul plătit până la data intrării in vigoare a ordonanţei de urgenţă se vor plăti până la finalul acestui an.

Proiectul de ordonanţă vine după ce, anterior, USR a atras atenţia că modificările la Codul Fiscal au lăsat femeile cu venituri din drepturi de autor fără indemnizaţia de creştere a copilului. „O modificare, din martie 2018, a Codului Fiscal a schimbat definiţia veniturilor din activităţi independente din articolul 67, stipulat în OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului, iar Ministerul Muncii nu s-a grăbit deloc, în cele cinci luni care au trecut, să modifice corespunzător şi ordonanţa în cauză”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, vicepreşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse din Camera Deputaţilor.

Ordonanţa va introducere, astfel, categoria veniturilor din activităţi de proprietate intelectuală în categoria veniturilor care se iau în considerare la stabilirea drepturilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Ce trebuie să facă mamele

În termen de 60 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, mamele care au solicitat acordarea indemnizaţiei lunare de creştere a copilului şi ale căror drepturi au fost stabilite fără a fi luate în calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuală obţinute începând cu 23 martie 2018, pot depune direct la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, documentele doveditoare privind obţinerea acestor venituri.

Ele trebuie să aducă o dovadă privind veniturile realizate, eliberată de angajator/plătitorul de venit sau de organele fiscale competente ori declaraţia fiscală, prevăzută de lege, pentru veniturile din drepturi de autor.

Pentru persoanele ale căror drepturi de indemnizaţie lunară de creştere a copilului au fost stabilite fără a fi luate în calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuală obţinute începând cu 23 martie 2018, agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, au obligaţia de a stabili noul cuantum în termen de 60 zile de la depunerea documentelor sau, după caz, în termen de 60 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, în cazul în care aceste documente sunt deja depuse.

Diferenţele de sume între cuantumul rezultat în urma recalculării şi cuantumul plătit până la data intrării in vigoare a ordonanţei de urgenţă se plătesc până la data de 31 decembrie 2018.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite