Guvernul s-a răzgândit: nu mai creşte niciun salariu la Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta i-a acuzat pe funcţionari de birocraţie şi iresponsabilitate, apoi le-a anulat şi măririle salariale FOTO: GOV.RO
Premierul Victor Ponta i-a acuzat pe funcţionari de birocraţie şi iresponsabilitate, apoi le-a anulat şi măririle salariale FOTO: GOV.RO

La câteva zile după ce a emis o ordonanţă prin care mărea salariile şefilor din Ministerul Finanţelor, Guvernul - presat de un protest spontan al funcţionarilor cărora nu le cresc lefurile - a renunţat la generoasa-i iniţiativă.

După şedinţa de Guvern de marţi, în sistemul finanţelor publice s-a produs o mică lovitură de teatru.

Dimineaţa, mai mulţi funcţionari din administraţiile financiare au oprit spontan lucrul, în semn de protest pentru că mărirea de salarii le revenea doar şefilor de la centru, nu şi angajaţilor „de rând“.

Pe acest fond, Executivul a luat o decizie cu totul neaşteptată: salariile nu vor mai creşte nici la şefi, nici la subalternii din Finanţe.

Mai mult decât atât, premierul Victor Ponta a dezlănţuit un atac furibund împotriva funcţionarilor, acuzându-i că plimbă hârtiile de colo-colo şi că cer măriri de salarii fără să dea dovadă şi de responsabilitate în activităţile lor.

„Aud în fiecare zi doar cereri de măriri de salarii, dar n-aud că se întâmplă ceva în acele autorităţi publice centrale sau locale, să fie mai puţină birocraţie şi mai multă responsabilitate (...) Salarii mai mari o să fie când va fi mai multă competenţă şi mai multă responsabilitate“, a spus premierul Victor Ponta, în deschiderea şedinţei de Guvern.

El a precizat că acesta este „un mesaj foarte clar pentru toată lumea, şi pentru Ministerul de Finanţe, şi pentru autorităţile locale, salarii mai mari vor veni când o să vină competenţă şi responsabilitate mai multă“.

„Poate reluăm bătălia cu birocraţia şi cu plimbatul hârtiilor şi cu aruncatul responsabilităţii“, a punctat Victor Ponta.

Păcat de argumentele Finanţelor

Aşadar, Guvernul s-a luat la trântă cu birocraţia, transmiţându-le funcţionarilor să-şi pună în cui pofta de măriri salariale.

Dar asta înseamnă că a trecut şi peste valorile invocate de Ministerul Finanţelor în argumentaţia de susţinere a creşterii de salarii.

Iată ce scrie într-un comunicat al ministerului: „Realizarea principalelor funcţii ale MFP (...) nu poate fi îndeplinită decât prin menţinerea unei continuităţi a personalului structurilor. Enumerăm în acest sens administrarea anuală a fondurilor publice în valoare de aproximativ 250 de miliarde de lei, coordonarea întregului mecanism al plăţilor prin intermediul trezoreriei statului, gestiunea datoriei publice externe şi interne sau asigurarea reprezentării juridice a României în cele mai complexe litigii arbitrale investiţionale de competenţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii, unde valorile despăgubirilor pot ajunge chiar şi la nivelul unui miliard de euro“.

Iată şi răspunsul Guvernului, transmis marţi într-un comunicat: „Prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată astăzi a fost abrogat art. 63 din OUG 47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 şi unele măsuri bugetare. Prin acest articol se instituise acordarea unei majorări medii a salariilor de bază cu 22% pentru personalul din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, ANAF, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite