Bani

articolul anterior articolul urmator

Guvernul vrea să taie din taxa pe muncă. Vîlceanu: Vom elimina treptat excepţiile de la plata contribuţiilor. De ce unii să plătească şi alţii nu?

24
24 Sep 2021 09:53:05
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Guvernul gândeşte o scădere a taxării muncii, atât pentru salarii mici, dar şi în zona de venituri mari, ţinta fiind păstrarea angajaţilor în România şi chiar readucerea în ţară a românilor plecaţi la muncă în străinătate, scrie profit.ro, rezumând un interviu cu ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu.

Concomitent, Executivul se pregăteşte să înceapă şi o eliminare a excepţiilor de la taxare, fiind foarte multe categorii de salariaţi care nu plătesc contribuţii la sănătate, de exemplu, a anunţat ministrul Finanţelor, într-un interviu pentru profit.ro
 
"Luăm în considerare şi o scădere a taxării muncii în România, coroborată cu alte instrumente pe care le putem pune în practică, astfel încât salariile mici să crească, iar antreprenorii totuşi să simtă că pot susţine aceste creşteri. Luăm în calcul o reducere a taxelor pentru că sunt şi oameni care nu câştigă salariul minim pe economie, ci prestează o muncă înalt calificată şi sunt cei mai dispuşi să fie recrutaţi de firme din afară. Tocmai de aceea gândim, într-adevăr, o creştere a veniturilor mici, a salariilor mici, dar şi în zona de venituri mari trebuie să avem foarte mare grijă.
 
Ne dorim să venim cu acest plan de creştere a salariilor pe următorii, de exemplu, patru ani. Să ştim în fiecare an ce se întâmplă, cu cât va creşte salariul minim, care este nivelul de taxe reduse în fiecare an pe care-l putem susţine, astfel încât să nu afectăm consolidarea bugetară, şi, concomitent cu asta, să începem şi o eliminare a excepţiilor de la taxare.
 
Cel mai tare ne interesează în zona de contribuţii eliminarea excepţiilor, pentru că sunt foarte multe categorii de salariaţi care nu plătesc contribuţii la sănătate, de exemplu.
 
Dacă, în zona de impozit pe salariu, a existat tot timpul acest procedeu, de a încuraja o anumită industrie prin scutirea de impozit, şi acolo, în timp, trebuie să eliminăm şi acele excepţii, dar nu se pune problema acum. Şi oricum, excepţiile vor fi eliminate treptat", spune ministrul Finanţelor.
 
El argumentează prin faptul că există o critică de la nivelul Comisiei Europene şi alte instituţii internaţionale, şi anume că în România există discriminări din acest punct de vedere, fiind salariaţi care nu plătesc, de exemplu, contribuţia la sănătate şi salariaţi care plătesc această contribuţie. "Te întrebi de ce unii trebuie să plătească şi alţii nu!", punctează ministrul.
 
Pe de altă parte, încă din vară se vorbea despre eliminarea treptată a facilităţilor pentru angajaţii din construcţii, începând cu anul 2025, să scadă plafonul maxim până la care este aplicat regimul special de taxare pentru microîntreprinderi, începând cu ultimul trimestru din 2022, să implementeze un sistem de evaluare automată a proprietăţii în scopul impozitării, să elimine treptat, începând cu finalul anului 2024, distorsiunile şi stimulentele fiscale excesive, în principal pentru impozitul pe venit, impozitul pe profit şi contribuţiile sociale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

adrian hora
24.09.2021, 10:03:26

asa ne trebuie daca avem contabili la finante. un gaga care nu e in stare sa vada dincolo de nas.

-9 (15 voturi)
Pitrea Piron
24.09.2021, 10:14:03

De ce unii să plătească şi alţii nu? Corect. Toti sa plateasca. Programatorii romani au ajuns dive cu ifose. Sunt altii mai buni si cu mai putine fitze

0 (20 voturi)
Calinesteanu Costin
24.09.2021, 10:50:57

Fa-te programator ! Sau tu esti din aia buni si fara ,,fitze"?

+8 (24 voturi)
Mihai Romanul
24.09.2021, 11:05:04

Divele astea de care zici tu genereaza 5,9% din PIB cu 2,2% din angajati. Agricultura aduce 3,9% din PIB cu 1,7 mil angajati. Mai mult, "divele" astea sunt platite direct de clientul strain, asa ca toti banii intra in economia Romaniei...mai pe scurt, fac export (de creiere). Ar fi trist sa vedem si industria asta distrusa doar asa ca..."aia de ce au?"

+6 (16 voturi)
StefanB
24.09.2021, 11:03:57

Bravo. Masuri liberale.. :)))

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările