Guvernul vrea trecerea la cota progresivă pentru impozitarea veniturilor salariale, cote de 8%, 12% şi 16%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Liviu Voinea, ministrul Bugetului, Daniel Chiţoiu, fostul ministru al Finanaţelor, şi premierul Victor Ponta sunt semnatarii documentului care prevede trecerea în următorii ani la cota progresivă de impozitare a veniturilor  FOTO Adevărul
De la stânga la dreapta: Liviu Voinea, ministrul Bugetului, Daniel Chiţoiu, fostul ministru al Finanaţelor, şi premierul Victor Ponta sunt semnatarii documentului care prevede trecerea în următorii ani la cota progresivă de impozitare a veniturilor  FOTO Adevărul

Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016, document publicat de Ministerul Finanţelor şi semnat de premierul Victor Ponta, Daniel Chiţoiu, ministrul demisionar al Finanţelor, şi Liviu Voinea, ministrul Bugetului, prevede trecerea la cota progresivă de impozitare a veniturilor salariale, cu cote de 8%, 12%, respectiv 16%, fără a se preciza un termen pentru adoptarea măsurii.

În tabelul „Tendinţe ale principalelor taxe şi impozite pe orizontul 2014-2017“, în categoria „impozit pe venit“ se precizează „introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităti fiscale: cote 8%, 12% şi 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit“.

PSD a mai discutat despre introducerea cotei progresive în 2012 şi 2013, însă PNL s-a opus eliminării cotei unice de impozitare a venitului şi a profitului. 

Strategia prevede si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale din iulie 2014, scutirea cistigurilor de capital de la impozitul pe profit, dar si revizuirea bazei impozabile pentru impozitele pe proprietate in functie de destinatia proprietatii si nu in functie de statutul juridic al proprietarului. 

Strategia fiscal-bugetară prevede modificări şi pentru impozitarea profitului, respectiv scutirea câştigurilor de capital pentru favorizarea societăţilor de tip holding, schimbarea anului fiscal diferit de cel calendaristic, pentru reducerea regulilor de administrare a impozitului sau revizuirea regimului fiscal aplicabil cheltuielilor cu sponsorizarea.

În ceea ce priveşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, Guvernul vrea să introducă în acest sistem contribuabilii care realizează venituri de până la 20% din consultanţă şi management şi să elimine din baza de impozitare a diferenţelor de curs valutar şi a reducerilor comerciale acordate.

Guvernul prevede în strategie reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, care prin măsurile ce vor fi întreprinse va avea un impact bugetar neutru. Reducerea CAS este discutată de mai mult timp, iar introducerea accizei suplimentare la carburanţi ar oferi spaţiu bugetar pentru această măsură, însă ultimele scenario vizau o reducere a CAS cu 2-3 puncte procentuale. 

La capitolul TVA, Guvernul prevede pentru intervalul 2014-2016 posibilitatea cotei standard de 24% pe măsura îmbunătăţirii colectării veniturilor la bugetul statului, însă nu este prevăzut un termen pentru adoptarea acestei măsuri. 

Strategia fiscal-bugetară a Guvernului României pentru perioada 2014-2016


Mai puteţi citi: 

FMI: cota unică nu a fost negociată, dar măsura-cheie ar fi legarea accizelor de inflaţie şi lărgirea bazei de impozitare la construcţiile speciale. Şefa Misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a dezminţit că ar fi existat „bătălii“ pe cota unică şi a arătat că deficitul bugetar va putea fi ţinut în frâu dacă se aplică măsurile convenite pentru accize şi impozitarea construcţiilor speciale.

O acciză la benzină cât o cotă unică de 17%. Un calcul simplu arată că introducerea unei noi accize la benzină reprezintă o creştere semnificativă a poverii fiscale, aducând la bugetul de stat la fel de mulţi bani pe cât ar aduce o cotă unică de 17%.

Ponta îl contrazice pe Antonescu: Nu au venit cei de la FMI cu ideea să mărim cota unică. Premierul Victor Ponta a declarat, la finalul şedinţei BPN al PSD, că declaraţiile liderului liberal Crin Antonescu referitoare la mărirea cotei unice nu sunt întemeiate.

Ponta: Cota unică rămâne la 16% deoarece este o înţelegere adoptată de la formarea USL. Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Găeşti, că nu se trece la o impozitare progresivă, iar cota unică va rămâne la 16% pentru că este o decizie luată la nivel de USL.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite