Bani

articolul anterior articolul urmator

Harta investiţiilor străine. Câţi bani au alocat străinii în România, pe domenii şi regiuni ale ţării

0
30 Sep 2015 19:33:41
Autor: Dan Străuţ
Industria prelucrătoare a atras cele mai mari investiţii străine
Industria prelucrătoare a atras cele mai mari investiţii străine

În regiunea Bucureşti-Ilfov, străinii au alocat, în ultimii 25 de ani, aproape două treimi din totalul de 60,1 miliarde de euro, în timp ce Moldova a atras mai puţin de 3% din acest capital. Investitorii preferă sectoarele industrial, bancar şi energetic.

Soldul total al investiţiilor străine directe (ISD) în România, cumulat până la sfârşitul anului trecut, a fost de 60,19 miliarde de euro. Banii au fost alocaţi cu preponderenţă în Bucureşti-Ilfov şi în regiunile cu infrastructură dezvoltată, arată un studiu realizat de Banca Naţională şi Institutul Naţional de Statistică.

În anul 2014, România a atras ISD în valoare totală de 2,42 miliarde de euro. Investiţiile constând în aport la capitalurile proprii ale companiilor au însumat, anul trecut, 2,846 miliarde de euro, însă volumul creditelor nete accesate de la investitorii străini a scăzut cu 425 de milioane de euro.

Marele magnet: industria prelucrătoare

Cele mai multe investiţii străine, din totalul înregistrat la finalul anului 2014, au fost realizate cu precădere în industria prelucrătoare (32% din soldul total al ISD).

În cadrul acestei ramuri, cel mai bine reprezentate sectoare sunt prelucrarea ţiţeiului, produsele chimice, cauciucul şi masele plastice (5,7% din total), industria mijloacelor de transport (5,4%), metalurgia (4,5%), industria alimentară, băuturi + tutun (4,0%), ciment, sticlă, ceramică (2,6%) şi fabricarea produselor din lemn, inclusiv mobilă (2,5%).

Pe lângă industrie, activităţi care au atras investiţii importante sunt intermedierile financiare şi asigurările (13% din total), comerţul cu amănuntul şi cu ridicata (11,7%), construcţii şi tranzacţii imobiliare (9,8%), tehnologia informaţiei şi comunicaţii (6%).

La polul opus, cu cele mai puţine investiţii atrase, se situează domeniile hoteluri şi restaurante (0,9% din total investiţii), transporturi (1,7%) şi agricultură (2,5%).

Din punct de vedere teritorial, se observă orientarea ISD cu precădere spre regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (59,2%), urmată la mare distanţă de Centru (9,7%), regiunea Vest (7,7%), regiunea Sud-Muntenia (7%) şi regiunea Nord-Vest (5,6%).

Minimul investiţiilor străine, cu doar 2,7% din total, este consemnat de regiunea Moldova.

Topul pe ţări, dominat de Olanda

Primele cinci ţări de provenienţă a capitalului străin, clasate după ponderea deţinută în soldul ISD la 31 decembrie 2014, sunt Olanda (23,6%), Austria (16,1 %), Germania (12,4%), Cipru (7,1%) şi Franţa (6,8%).

Potrivit studiului, primele trei ţări însumează mai mult de 50% din totalul capitalului străin investit în România.

„Repartizarea a fost realizată în funcţie de ţara de rezidenţă a deţinătorului nemijlocit a cel puţin 10% din capitalul social al întreprinderilor investiţie directă din România“, se subliniază în documentul citat.

Pe de altă parte, în anul 2014, investiţiile greenfield şi cele din categoria fuziuni şi achiziţii (M&A) au înregistrat un nivel redus, de 77, respectiv 196 de milioane de euro.

„Ponderea predominantă în fluxul participaţiilor la capital în 2014 este reprezentată de restructurările de firme cu o valoare de 2,4 miliarde de euro, respectiv 58% din participaţii şi de dezvoltările de firme - cu 1,511 miliarde de euro, reprezentând 36% din participaţii“, mai reiese din cercetarea BNR şi INS.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările