Bani

articolul anterior articolul urmator

Harta restanţelor la ratele bancare. INFOGRAFIE Bucureştenii şi moldovenii sunt cei mai buni plătitori, iar în Banat sunt cei mai mulţi restanţieri

1
14 Sep 2015 19:05:29
Autor: Dan Străuţ
Cele mai multe gospodării care întârzie plata ratelor sunt ale şomerilor şi lucrătorilor pe cont propriu
Cele mai multe gospodării care întârzie plata ratelor sunt ale şomerilor şi lucrătorilor pe cont propriu

Aproape 10% din români declară în sondajele oficiale că nu-şi pot plăti la timp datoriile către bănci. Bucureştenii şi moldovenii sunt cei mai buni plătitori, iar în Banat sunt cei mai mulţi restanţieri.

Din datele privind cheltuielile gospodăriilor, prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în lucrarea „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România“, reiese că 9,6% din români nu pot plăti la timp ratele la împrumuturile bancare.

Este vorba despre ratele la alte împrumuturi decât cele angajate pentru achiziţionarea de locuinţe, precizează autorii lucrării.

„Adevărul“ vă prezintă, pe scurt, câteva concluzii desprinse din studiul INS, din care reiese că în oraşe şi în familiile numeroase intensitatea restanţelor este dublă faţă de cea înregistrată în mediul rural şi, respectiv, în familiile mai puţin numeroase.

La oraş se întârzie mai mult

Repartizarea pe medii de rezidenţă arată că 12,6% din gospodăriile urbane nu-şi pot acoperi la timp cheltuielile cu ratele bancare, în timp ce doar 6% din gospodăriile rurale se confruntă cu această problemă.

La nivel naţional, dificultatea acoperirii cheltuielilor cu ratele bancare creşte odată cu mărimea gospodăriei.

La cele formate din o persoană, procentajul restanţierilor este de 2,8%, în timp ce la gospodăriile cu 6 persoane şi peste procentajul urcă la 14,7%.

După statutul capului de familie, repartizarea restanţierilor arată astfel: 18% din gospodăriile conduse de şomeri nu pot acoperi la timp cheltuielile cu ratele bancare, situaţie în care se regăsesc şi 16,2% din cele conduse de salariaţi, 5,5% din ale pensionarilor, dar şi 11,8% din gospodăriile conduse de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole (inclusiv patroni).

Agricultorii au doar în proporţie de 3,2% probleme cu plata ratelor bancare - e adevărat, asta se întâmplă în condiţiile în care foarte puţini agricultori reuşesc să obţină împrumuturi de la bănci.

În fine, din studiul INS mai reiese că în Banat se regăsesc cei mai mulţi - ca număr - restanţieri: peste 20% din ei au declarat la INS că nu pot acoperi la timp cheltuiala cu ratele bancare.

Locuitorii din Banat sunt urmaţi de 10,3% din locuitorii regiunii Centru şi de 10,9% din locuitorii regiunii Sud-Muntenia. Cei mai puţini întârziaţi cu plata ratelor se regăsesc în Bucureşti-Ilfov (unde doar 5% din populaţie are astfel de probleme) şi Moldova (cu 8,2%).

BNR: restanţe mai mici
în primele 7 luni

Valoarea restanţelor la creditele contractate de populaţie şi firme a scăzut în primele şapte luni ale acestui an cu 6,6%, până la 23,17 miliarde de lei (5,27 miliarde de euro), potrivit celor mai recente date publicate de Banca Naţională a României (BNR).

În condiţiile în care soldul total al împrumuturilor a crescut cu 0,65%, la 214,7 miliarde de lei (48,8 miliarde de euro), ponderea restanţelor în totalul portofoliului de credite s-a redus de la 11,6% în decembrie 2014 la 10,8% la sfârşitul lunii iulie a acestui an.

Cei mai mari restanţieri, în funcţie de ponderea sumelor restante în totalul împrumuturilor, sunt agenţii economici şi populaţia din judeţele Vâlcea, Giurgiu şi Sălaj.

La polul opus, în rândul celor mai bun-platnici, se înscriu persoanele fizice şi juridice din judeţele Gorj, Dâmboviţa şi Tulcea.

În judeţul Vâlcea se înregistrează restanţe la plata ratelor pentru 21,2% din totalul creditelor.

Valoarea lor se ridica la 513,5 milioane de lei (117 milioane de euro) la sfârşitul lunii iulie şi era mai mare cu peste 10% faţă de sfârşitul anului trecut.

La sfârşitul lunii iulie, rata şomajului din judeţul Vâlcea se ridica la 6,26%, peste media naţională de 4,99%, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

În plus, combinatul Oltchim, aflat în insolvenţă, are datorii de 229 de milioane de lei către BCR şi de 160 de milioane de lei către Banca Transilvania, potrivit listei creditorilor societăţii de stat, publicată la începutul acestui an.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
15.09.2015, 08:42:16

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările