Harta restanţierilor la credite. Sălaj, Vâlcea şi Brăila, în topul rău-platnicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi români au ajuns în imposibilitatea de a-şi mai achita ratele la timp după ce le-au fost reduse salariile sau au fost disponibilizaţi FOTO Adevărul
Mulţi români au ajuns în imposibilitatea de a-şi mai achita ratele la timp după ce le-au fost reduse salariile sau au fost disponibilizaţi FOTO Adevărul

Sumele restante la împrumuturile contractate de populaţie şi firme nu depăşesc 10% din totalul portofoliului de credite în judeţele Gorj şi Dâmboviţa, însă ele depăşesc o pătrime în Sălaj, Vâlcea şi Brăila, judeţe cu o economie slabă.

Restanţele la creditele pe care populaţia şi agenţii economici le-au contractat de la bănci au ajuns la 31,29 miliarde de lei la sfârşitul lunii iunie, în scădere cu 4,3% faţă de decembrie 2013, nivelul minim al ultimelor 14 luni, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Valoarea sumelor restante reprezintă 14,4% din totalul portofoliului de împrumuturi şi este în uşoară scădere, de la 14,86%, la sfârşitul anului trecut. 

În ceea ce priveşte soldul creditelor acordate de bănci persoanelor fizice şi juridice, acesta a scăzut cu 1,54% în primele şase luni ale acestui an, până la echivalentul a 216,7 miliarde de lei (49,25 miliarde de euro). 

Sălăjenii conduc topul restanţierilor

Judeţul Sălaj ocupă primul loc în topul restanţierilor, în funcţie de ponderea pe care o ocupă valoarea restanţelor în totalul creditelor contractate de populaţie şi firme. Mai exact, în Sălaj, pentru peste un sfert din soldul împrumuturilor (27,2%) se înregistrează întârzieri la plata ratelor. 

Valoarea restanţelor înregistrate de sălăjeni a rămas la acelaşi nivel în primele şase luni ale acestui an (395 de milioane de lei), însă portofoliul de credite s-a redus cu 3,5%. În Sălaj, judeţ cu o economie slabă şi cu o industrie aproape inexistentă, rata şomajului se ridica la 4,86% la jumătatea anului, nivel similar cu media naţională. 

Poziţia secundă în clasamentul restanţierilor este ocupată de populaţia şi firmele din Vâlcea, judeţ afectat puternic de insolvenţa şi privatizarea eşuată a combinatului Oltchim. Disponibilizările şi întârzierile de salarii pentru cei care încă mai lucrează în combinat s-au simţit în bilanţurile băncilor. De asemenea, compania de stat a cărei privatizare se tot amână este un debitor semnificativ al băncilor. Pentru un sfert din creditele contractate de cei din Vâlcea se înregistrează restanţe, care au ajuns la 610 milioane de lei, după ce au crescut cu 6,3% în primul semestru.  

Judeţul Brăila ocupă poziţia a treia în clasament, în funcţie de ponderea restanţelor în totalul creditelor contractate, cu un total al sumelor restante de 449 de milioane de lei (22,7% din portofoliul de împrumuturi). Restanţele brăilenilor (populaţie şi firme) au crescut cu 26% în primele şase luni din 2014, ritm îngrijorător având în vedere scăderea de 4,3% înregistrată la nivel naţional. 

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, rata şomajului în judeţul Brăila s-a ridicat în iunie la 6,73%, peste media naţională. Aproape 9.000 de brăileni sunt şomeri, iar mulţi tineri au ales să-şi caute un loc de muncă peste hotare. Salariul mediu net în Brăila depăşeşte cu puţin 1.200 de lei pe lună şi este cu aproximativ 450 de lei mai mic decât media naţională.

O creştere şi mai mare a restanţelor s-a înregistrat în primul semestru în judeţul Giurgiu, ocupatul locului al patrulea în clasament. Aici, restanţele au ajuns la echivalentul a 200 de milioane de lei, după ce au crescut cu 36% în primele şase luni.      

Creditarea a revenit în forţă în Gorj

Sunt însă şi judeţe în care nivelul restanţelor a scăzut simţitor sau creditarea a înregistrat un avans consistent, astfel încât restanţele să nu fie atât de apăsătoare în bilanţul băncilor. 

De exemplu, în judeţul Gorj, restanţele au ajuns să ocupe o pondere de numai 5% în totalul împrumuturilor contractate după ce creditarea a urcat cu 22%. De asemenea, în Dâmboviţa, pentru mai puţin de 10% din valoarea creditelor se înregistrează întârzieri la plată. Aici, restanţele au scăzut cu 3,7% în primele şase luni ale anului.   


restante credite judete infografie iulie 2014

   Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite