Impozitul pe bacşiş a fost eliminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Impozitarea bacşişului a fost întrodusă la începutul lunii mai, însă, ulterior, ministrul Finanţelor a decis eliminarea ei întrucât nu se poate aplica în mai multe sectoare FOTO Mediafax
Impozitarea bacşişului a fost întrodusă la începutul lunii mai, însă, ulterior, ministrul Finanţelor a decis eliminarea ei întrucât nu se poate aplica în mai multe sectoare FOTO Mediafax

Impozitul pe bacşiş a fost eliminat. Legea privind aprobarea ordonanţei care reglementează emiterea bonurilor fiscale pentru toate bunurile sau serviciile a fost promulgată de preşedintele Iohannis fără prevederile privind impozitarea bacşişului, abrogate în Parlament, astfel că bacşişul nu va mai fi evidenţiat distinct pe bon.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Legea a fost promulgată în forma în care ordonanţa nu mai prevede impozitarea bacşişului, decizie care va fi aplicată astfel din această lună, în sensul că bacşişul nu va mai fi evidenţiat distinct pe bon.

Ordonanţa promulgată stabileşte doar că neemiterea bonului fiscal pentrut toate bunurile livrate şi serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioară preţului de vânzare sau tarifului de prestare vor fi sancţionate.

Legiferarea bacşişului, care trebuie evidenţiat pe un bon fiscal separat, a fost introdusă de Guvern prin Ordonanţa de Urgenţă 8/2015, care modifică şi completează mai multe acte normative.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.

În luna mai, Guvernul a decis să legifereze bacşişul, care să fie astfel evidenţiat pe un bon fiscal separat şi să fie taxat cu 16%, dar la foarte scurt timp, pe fondul problemelor tehnice de aplicare, a renunţat la această măsură, spunând că obligaţia impozitării va fi anulată în Parlament, cu aplicare din luna iunie.

Procesul legislativ din Parlament a durat însă mai mult decât era estimat, iar Camera Deputaţilor, for decizional, a anulat impozitarea după 1 iunie.

De asemenea, Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal. Mai exact, reducerea cotei de TVA pentru alimente de la 24% la 9%, măsură care se aplică de la 1 iunie.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite