INFOGRAFIE Cât muncesc europenii pentru a-şi plăti factura la curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii trebuie să muncească de trei ori mai mult decât majoritatea europenilor pentru a-şi acoperi costurile cu electricitatea FOTO Adevărul
Românii trebuie să muncească de trei ori mai mult decât majoritatea europenilor pentru a-şi acoperi costurile cu electricitatea FOTO Adevărul

Pentru a-şi putea achita factura la energie electrică, românii lucrează  aproape 10 ore şi jumătate în fiecare lună, cel mai mult dintre toţi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene.

Deşi România are cea mai ieftină energie electrică din Uniunea Europeană (UE), după Bulgaria, factura la curent cântăreşte semnificativ în bugetul lunar al familiei. 

Românii trebuie să muncească de trei ori mai mult decât majoritatea europenilor pentru a-şi acoperi costurile cu electricitatea. Iar asta din cauza salariului mediu mult mai mic în România decât în celelalte state din UE. 

Pentru a face o radiografie a costurilor pe care populaţia din UE trebuie să le suporte cu energia electrică, „Adevărul“ a luat în calcul salariul mediu net din fiecare stat membru, potrivit unei analize wikipedia.com, dar şi preţul electricităţii, cu tot cu taxe, publicat de Eurostat pentru fiecare 100 kWh consumaţi. Factura medie luată în calcul a fost de 200 kWh. 

Astfel, pentru un consum de 200 kWh, un român va plăti 25,6 euro, cu tot cu taxe (acciza, TVA). Numai că aici nu sunt incluse taxa de cogenerare şi componenta de certificate verzi, care reprezintă aproximativ 10% din factură. Deci costurile sunt chiar mai mari. Cu un salariu mediu net pe economie de 395 de euro pe lună, rezultă că un român trebuie să muncească 10 ore şi 22 de minute ca să-şi poată achita factura la curent, adică cel mai mult dintre cetăţenii Uniunii Europene. 

De ce s-a ieftinit energia în România

România este a doua ţară din Uniunea Europeană, după Bulgaria, cu cea mai ieftină energie electrică, respectiv 12,8 euro/100 kWh. Cum se explică acest lucru? 

În primul rând, datorită faptului că populaţia beneficiază încă de tarife reglementate, calendarul de liberalizare fiind în curs de derulare. 

În al doilea rând, o parte din energia consumată de populaţie provine de pe piaţa liberă, iar pe OPCOM preţul a scăzut semnificativ în ultimii ani pe fondul producţiei în creştere. 

Odată cu implementarea în 2008 a schemei generoase de certificate verzi pentru producătorii de energie din surse regenerabile, investiţiile în ferme eoliene, microhidrocentrale şi parcuri fotovoltaice au explodat şi, implicit, şi producţia. Ieftinirea energiei a fost determinată şi de intrarea în funcţiune a centralelor Petrom şi Romgaz, dar şi de anii hidrologici mai buni pentru Hidroelectrica, în vreme ce scăderea consumului a generat o presiune suplimentară pe preţ.    

Factura la energie, un fleac pentru luxemburghezi 

Cu cea mai ieftină energie electrică din Uniunea Europeană (8,8 euro/100 KWh), dar şi cu cel mai mic salariu mediu net (333 de euro/lună), un bulgar trebuie să muncească 8 ore şi 27 de minute pentru a-şi putea achita factura la curent, cu aproape două ore mai puţin decât un român. Peste opt ore şi jumătate trebuie să lucreze pentru a-şi achita costurile cu electricitatea şi ungurii, letonii, lituanienii, portughezii. 

La polul opus României se situează Luxemburg – cu o energie mai scumpă cu 30%, dar şi cu un salariu lunar mai mare de opt ori. Pentru ca un luxemburghez să-şi poată achita un consum de energie de 200 KWh, este suficient ca el să lucreze doar o oră şi 39 de minute. De asemenea, finlandezii, britanicii şi francezii muncesc mai puţin de două ore şi jumătate pentru a-şi acoperi costurile cu electricitatea.  

INFOGRAFIE cat muncesc europenii pentru a-si plati factura de curent energie

Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/costuri-energie-i-intre-inere" target="_blank">View the story "Costuri energie şi întreţinere " on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite