INFOGRAFIE România, în topul european al salariilor cocoşate de taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România, salariaţii primesc doar un euro net din cei 1,83 euro plătiţi de angajatori
În România, salariaţii primesc doar un euro net din cei 1,83 euro plătiţi de angajatori

Pentru fiecare euro plătit angajaţilor ca salariu net, angajatorii români plătesc 83 de eurocenţi statului, fapt care ne plasează pe locul 7 în clasamentul costurilor cu forţa de muncă din UE.

Presiunea fiscală care apasă asupra forţei de muncă este atât de mare în România, încât angajatorul plăteşte statului, sub formă de taxe şi impozite, o sumă aproape egală cu leafa plătită salariatului.

Din acest punct de vedere, în Europa ne depăşesc doar ţările în care se câştigă cele mai mari salarii, cum sunt Belgia, Franţa, Austria, Germania sau Italia, reiese dintr-un studiu prezentat de Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Contribuţiile, mai mari decât impozitul

Pe primul loc din punctul de vedere al costurilor cu forţa de muncă se regăseşte Belgia, cu 1,34 euro plătit de angajator la un euro primit net de salariat, urmată de Franţa (1,16 euro), Austria (1,11 euro) şi Germania (1 euro brut la 1 euro net).

La polul opus se regăsesc Malta, Irlanda şi Cipru, cu mai puţin de 40 de eurocenţi plătiţi de angajatori la un euro salariu net acordat angajaţilor.

Media generală în UE (27 de ţări – fără Croaţia, care la data realizării studiului nu aderase la Uniune) este de 73 de eurocenţi la un euro net per salariat.

Studiul analizează, înte altele, şi structura pe tipuri de plăţi făcute de angajator.

În majoritatea ţărilor, ca şi în România, contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensii, sănătate şi şomaj) sunt mai mari decât impozitul pe salariu.

image

Doar în Danemarca aceste contribuţii sunt incluse, iar angajatorii plătesc 61 de eurocenţi la un euro net per salariat.

Reamintim că, în România, costul orar al forţei de muncă a înregistrat în trimestrul IV al anului trecut o rată de creştere de 0,07% faţă de trimestrul precedent şi de 3,19% comparativ cu ultimele trei luni din 2012, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Faţă de trimestrul III, cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în construcţii (6,57%), tranzacţii imobiliare (4,1%) şi intermedieri financiare şi asigurări (3,72%).

Statul ne ia tot mai mult din venituri

Statisticile oficiale arată că ponderea contribuţiilor şi taxelor în salariul brut a crescut de la 23,6% în 2005 la 26,8% în 2008, pentru ca acum, în 2014, să ajungă la 27,8%.

Asta înseamnă că statul ne ia tot mai mult din salarii, cu toate promisiunile politicienilor de a reduce presiunea fiscală pe forţa de muncă.

În termeni nominali, statul ne lua 222 de lei în 2005, apoi 465 de lei în 2008, pentru ca acum să ne ia, în medie, 625 de lei.


Mai puteţi citi: 

Ponta, despre plusul PIB de 3,5% în 2013: „Graficele arată că şi românii de rând au beneficiat de creşterea economică“. Într-o prezentare detaliată a performanţelor obţinute în 2013, Guvernul arată că agricultura, industria şi exporturile au fost principalele motoare ale economiei, iar salariile şi pensiile au crescut, astfel că şi românii de rând au avut de câştigat. Asta „se vede în grafice“, a spus premierul Victor Ponta.

Topul salariilor din România: maxime în bănci şi rafinării, minime în industria alimentară, hoteluri şi restaurante. Angajaţii care lucrează în bănci, rafinării, industria tutunului, informatică şi aviaţie câştigă cel mai mult, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS). La polul opus, cu cele mai mici salarii, se află angajaţii din domeniile cultură-spectacole, prelucrarea lemnului, producţia de mobilă, industria alimentară şi din hoteluri-restaurante.

Ce presupune sprijinul anunţat de Ponta pentru datornicii la bănci, cine poate beneficia de schemă şi în ce condiţii. Premierul Victor Ponta a anunţat luni seară, în urma dicuţiilor finale cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că va aproba prin ordonanţă o schemă de sprijin pentru românii cu venituri sub medie care sunt datornici la bănci. „Adevărul“ vă prezintă în ce constă această schemă şi cine sunt cei care vor putea beneficia de ea.

Statul va plăti jumătate din cheltuiala salarială pentru angajatorii care creează minimum 20 de locuri de muncă. Statul va plăti jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creează minimum 20 locuri de muncă, a anunţat luni seara premierul Victor Ponta, în urma discuţiilor finale cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite