Bani

articolul anterior articolul urmator

INFOGRAFIE Sondaj INSCOP: Majoritatea românilor cred că alimentele se vor ieftini după reducerea TVA

4
12 May 2015 06:30:30
Autor: Adina Vlad
Unu din trei români cred că alimentele nu se vor ieftini deloc după reducerea TVA FOTO Adevărul
Unu din trei români cred că alimentele nu se vor ieftini deloc după reducerea TVA FOTO Adevărul

Aproape 60% din români se aşteaptă ca preţurile alimentelor şi ale băuturilor nealcoolice să fie mai mici după reducerea TVA de la 24% la 9% începând cu 1 iunie, respectându-se integral sau parţial scăderea taxei, relevă barometrul INSCOP Research realizat la comanda ziarului „Adevărul“.

Majoritatea românilor consideră că reducerea TVA la alimente şi la băuturi nealcoolice de la 24% la 9%, începând cu 1 iunie, este o măsură bună pentru ei personal (83,8%) şi pentru economie în general (78,2%), în timp ce mai puţin de 6% din ei cred că decizia fiscală nu va aduce beneficii nici lor, nici economiei, arată rezultatele sondajului „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research în perioada 23-30 aprilie. 
 
Sondajul s-a realizat pe un eşantion de 1.085 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani, cu o eroare maximă admisă a datelor de ±3%, la un grad de încredere de 95%, chestionarele fiind aplicate în 40 de judeţe şi Bucureşti (77 de localităţi). 
 
De asemenea, 34,5% din respondenţi consideră că taxe şi impozite mai mici înseamnă mai puţini bani pentru sănătate, educaţie şi infrastructură, în timp ce 38,8% din ei nu cred acest lucru. 
 
 
57% din români cred că preţurilor alimentelor şi ale băuturilor nealcoolice vor scădea de la 1 iunie, respectându-se integral (19,3%) sau parţial (37,7%) reducerea TVA de la 24% la 9%. Totuşi, unu din trei români (32,8%) se aşteaptă ca preţurile să nu scadă deloc după reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată, mai arată rezultatele sondajului.
 
Etapa de culegere a datelor pentru acest sondaj s-a încheiat pe 30 aprilie şi nu a acoperit ultimele evoluţii care par a indica o temperare a suspiciunilor potrivit cărora marile lanţuri de magazine ar creşte artificial preţurile înainte de reducerea TVA. Între timp, după o serie de discuţii dintre reprezentanţii Guvernului şi ai marilor retaileri, unele lanţuri au anunţat chiar o îngheţare a preţurilor.  
 
Peste 60% din respondenţii sondajului preferă reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% în locul unei scăderi a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, 28,9% - contrariul, iar 9,2% - nu au răspuns sau au spus că nu ştiu răspunsul. 
 

Românul: „Mi-am plătit mereu taxele şi impozitele“

Peste 90% din români susţin că şi-au plătit întotdeauna taxele şi impozitele şi doar 6,2% admit că nu au făcut acest lucru, însă numai 16,4% din români consideră că toată lumea îşi plăteşte în mod corect taxele, în timp ce 72,6% nu cred acest lucru. Statul trebuie să-i sancţioneze la fel pe toţi cetăţenii care nu îşi plătesc taxele, indiferent dacă au venituri mai mari sau mai mici, consideră 61,8% din români, în timp ce 32,6% cred că statul trebuie să fie mai blând cu cei cu venituri mici care nu îşi achită taxele, relevă rezultatele sondajului realizat de INSCOP Research.      
 
De asemenea, 66,6% din respondenţi consideră că statul trebuie să aplice aceleaşi sancţiuni tuturor firmelor care nu-şi achită taxele, indiferent de dimensiunea acestora, în timp ce 26,4% au răspuns că statul trebuie să fie mai blând cu firmele mici. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Kelemen Adrian Emil
12.05.2015, 08:19:15

Conform clopotului lui Gaus ,cei 32,8% dintre cetateni au dreptate pe cand bizonii nu.In ultimul timp detailistii au crescut preturile sperand ca dupa ce TV-ul scazut, introdus sa le aduca un castig suplimentar.In toate situatiile asa s-a intamplat ,pe cand la anuntarea unei crestere foarte mici a inflatiei sau a preturilor la benzina a dus la cresterea preturilor in piata si la patrunjel.Sa vedem ce cresteri vor creste ca numai un cretin crede ca un buget oarecare fara venituri compensatoare vor fi echilibrate.Vom trai si vom vedea.Cresterea veniturilor colectate la fisc au fost gratie DNA-ului,daca se poate spune asa ,de groaza catuselor agitate de vajnicii procurori.Cresterea economica pe care n-o sesizeaza nici tarile dezvoltate din , UE si nici SUA ,dupa o alarma falsa,e doar in imaginatia geniilor din guvern , spre bucuria bizonilor,sarmanii.Cresterea Chinei cu o populatie enorma si o marja de crestere importanta este normala la aceasta tara care a intrecut la 1,3 miliarde de locuitori , economia SUA de 300 de milioane de americani .Acum vreo 10 ani chinezi au intrecut Olanda spre cinstea lor.(SIC!).Scaderea asta o sa ne iese pe nas cu varf si indesat , avand o clara tenta electorala .

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
12.05.2015, 09:30:11

Comentariu considerat abuziv.

Taunul 77
12.05.2015, 10:29:31

Poate vreo luna-doua consumatorii se vor bucura de preturi mai mici. Dupa care comerciantii vor gasi caile sa le aduca la nivelul anterior sau chiar ceva mai sus.

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
17.05.2015, 16:46:15

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările