INFOGRAFIE Totul despre noile taxe din agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietarii de animale şi de suprafeţe cultivate trebuie să-şi declare la Fisc deţinerile până cel mai târziu la 25 mai FOTO Adevărul
Proprietarii de animale şi de suprafeţe cultivate trebuie să-şi declare la Fisc deţinerile până cel mai târziu la 25 mai FOTO Adevărul

Fermierii care cultivă plante pe suprafeţe mici sau cresc puţine animale doar pentru consumul propriei familii scapă de taxă, dar dacă ies cu produse pe piaţă vor plăti impozit pe venitul realizat din vânzări.

Aşa cum Guvernul a anunţat încă din ianuarie, agricultorii vor intra în categoria plătitorilor de taxe şi impozite, plătind dări la stat atât pentru proprietăţile pe care le deţin, cât şi pentru veniturile pe care le realizează. 

Acum, Ministerul Finanţelor a elaborat normele metodologice după care se vor calcula aceste dări, arătând şi ce plafoane minime de impozitare sunt instituite la fiecare categorie de cultură sau de specie animală vizată. „Adevărul“ vă prezintă, pe baza acestui proiect fiscal, ce impozite vor plăti fermierii.

Paşi de calcul pentru taxa pe plante

1. Întocmiţi un tabel cu suprafeţele pe care aţi cultivat diversele plante (de exemplu, 10 ha cu grâu şi 5 ha cu legume);

2. La fiecare cultură, scădeţi din numărul total de hectare numărul echivalent cu minimul scutit de taxă (în exemplul nostru, rămân 8 ha impozabile la grâu şi 4,5 ha impozabile la legume);

3. Înmulţiţi numărul de hectare impozabile cu valoarea stabilită de Finanţe, pentru fiecare cultură în parte. Cifra astfel obţinută este valoarea impozabilă a respectivei suprafeţe (în exemplul nostru, aveţi 8 ha grâu X 449 lei/ha = 3.592 de lei şi 4,5 ha legume X 4.001 lei = 2.880,7 lei);

4. Impozitul pe care-l veţi plăti este echivalentul a 16% din valoarea impozabilă, obţinută prin calculul de la pasul anterior. În exemplele noastre, veţi avea 16% din 3.592 de lei, adică 574,7 lei impozit de plătit în 2013 pe grâu, respectiv 16% din 18.004,5 lei, adică 2.880,7 lei impozit de plătit în 2013 pe cultura de legume.

Paşi de calcul pentru taxa pe animale

1. Întocmiţi un tabel cu animalele pe care le aveţi în bătătură (de exemplu, 8 porci, 50 de păsări şi 5 vaci);

2. La fiecare specie, scădeţi numărul de capete scutite de taxă (în exemplul nostru, rămânem cu 3 porci, 3 vaci şi zero păsări impozabile);

3. Înmulţiţi numărul de capete impozabile cu valoarea stabilită de Finanţe pentru fiecare specie animală în parte. Cifra astfel obţinută este valoarea impozabilă a animalelor deţinute (în exemplul nostru, aveţi 3 porci X 56 de lei/cap = 168 de lei şi 3 vaci X 453 de lei/cap = 1.359 de lei);

4. Impozitul pe care-l veţi plăti este echivalentul a 16% din valoarea impozabilă, obţinută prin calculul de la pasul anterior. În exemplele noastre, veţi avea 16% din 168 de lei, adică 26,88 lei impozit de plătit pe porci în 2013, respectiv 16% din 1.359 de lei, adică 217,4 lei impozit de plătit pe vaci în 2013.

infografie impozite in agricultura

Fermierii trebuie să îşi estimeze veniturile

Dacă mai sus ne-am referit la impozitele ce trebuie plătite pentru simplul fapt al deţinerii proprietăţilor (suprafeţe şi animale), în continuare vom prezenta ce taxe vor plăti fermierii în cazul în care vor ieşi pe piaţă cu produse. Acestea sunt considerate venituri din activităţi independente şi se supun unui regim fiscal separat.

În principiu, ar trebui ca aceştia să se raporteze la veniturile realizate anul trecut, pentru a determina cât vor plăti în 2013. Dar cei mai mulţi dintre micii fermieri nu au avut de plătit impozit pe venitul realizat la piaţă, astfel că nici nu şi-au calculat veniturile. Acum, micii agricultori trebuie să estimeze cât vor încasa din vânzările de legume, fructe sau produse animale scoase pe tarabă, pentru a li se calcula şi impozitul datorat. Atenţie, că pentru acest lucru a mai rămas destul de puţin timp la dispoziţie, având în vedere că primul termen de plată este 25 martie 2013. 

„Veniturile din activităţile agricole impuse în sistem real“, cum se numesc în termeni fiscali aceste încasări, se vor taxa anticipat, iar plata se va face în rate trimestriale. Asta înseamnă că până la 25 martie fermierii trebuie să-şi fi estimat veniturile şi să plătească prima rată aferentă anului 2013.

Următoarele rate trimestriale se vor plăti până la 25 iunie (pentru trimestrul II), 25 septembrie (pentru trimestrul III), respectiv 25 decembrie (pentru trimestrul IV), după care va avea loc o regularizare a sumelor. Regularizarea înseamnă că dacă aţi plătit anticipat mai mult decât suma datorată puteţi recupera banii ori să-i lăsaţi în cont pentru a fi scăzuţi la următoarele plăţi, iar dacă aţi plătit prea puţin rămâne să achitaţi diferenţa.

Creşterea cailor, activitate independentă

Dacă exemplarele masculine din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, indiferent de vârstă, au fost achiziţionate în scopul creşterii şi valorificării lor sub orice formă, atunci veniturile realizate din creşterea şi exploatarea acestora sunt tratate ca venituri din activităţi independente, venitul net anual fiind determinat în sistem real. Acelaşi regim îl au şi veniturile din activităţi agricole pentru care nu au fost stabilite norme de venit, cum ar fi creşterea sau comercializarea cailor.

În schimb, persoanele care obţin doar venituri din activităţi agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligaţii contabile, se mai arată în proiectul normativ.

Declararea averii, până la 25 mai

Deţinătorii de suprafeţe cultivate şi/sau de animale trebuie să depună la organul fiscal pe raza căruia sunt arondaţi declaraţiile privind aceste proprietăţi. Instituţia va calcula cât datorează fermierul pentru aceste deţineri, iar impozitul aferent se va plăti în proporţie de 50% până la 25 octombrie, urmând ca restul de 50% să se achite până la 15 decembrie 2013.

Subvenţii: fermele foarte mici nu primesc niciun ban

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a demarat campania de primire a cererilor de subvenţie pe suprafaţă aferente anului 2013. Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la centrele APIA, în intervalul 1 martie - 15 mai 2013, o singură cerere de plată. Pentru cererile de plată depuse începând cu data de 15 mai, se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 10 iunie 2013, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Cum să iei bani şi să nu dai impozit

„Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare“, precizează APIA, într-un comunicat.

Observăm, astfel, că fermierii care deţin suprafeţe extrem de mici nu primesc subvenţii, dar nici nu plătesc noile impozite agricole. În schimb, cei care au ferme cuprinse între 1 şi 2 hectare pot primi subvenţii şi, simultan, sunt scutiţi de impozite. De exemplu, dacă aveţi 1,5 hectare şi le cultivaţi cu cereale (grâu, porumb, orz etc.), plante oleaginoase (floarea-soarelui, soia, rapiţă etc.) sau cartofi primiţi subvenţii de la APIA, dar nu plătiţi impozit potrivit noilor norme.

Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul. Tot lucrătorul plăteşte, însă, şi impozitele aferente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite