Bani

articolul anterior articolul urmator

Iohannis: Există o tendinţă accentuată în rândul PSD de a arunca vina pentru inflaţie şi pentru creşterea dobânzilor în curtea BNR

1
26 Apr 2018 20:40:35
Autor: News.ro
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi seară, la Bacău, că există o tendinţă accentuată în rândul PSD de a arunca vina pentru inflaţie şi pentru creşterea dobânzilor în curtea BNR şi că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv PSD, Guvernul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, că cea mai importantă calitate a BNR este independenţa din punct de vedere politic, fiind o condiţie esenţială de membru UE.

"Dacă observăm declaraţiile făcute şi de membri ai Guvernului, şi de nemembri ai Guvernului la televizor, atunci putem să constatăm că există o tendinţă accentuată în rândul PSD de a arunca vina pentru inflaţie şi pentru creşterea dobânzilor în curtea BNR. Există, în acelaşi timp, o încercare la BNR de a explica măsurile pe care le-au luat ei", a declarat preşedintele Iohannis.

El a mai spus că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv PSD, Guvernul, preşedintele Camerei Deputaţilor, că cea mai importantă calitate a BNR este independenţa din punct de vedere politic, fiind o condiţie esenţială de membru UE. 

"(...) Eu cred că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv Guvernul, PSD, preşedintele Camerei şi aşa mai departe, că cea mai mare calitate a BNR este independenţa. Şi asta nu fiindcă eu vreau aşa sau că este scris într-o lege, că mai nou legile se schimbă dupa bunul plac al PSD. Nu, este condiţie esenţială de membru în Uniunea Europeană. BNR trebuie să fie independentă. BNR nu trebuie să facă politică guvernamentală, dar, pe de altă parte, este evident că trebuie să vorbească împreună şi trebuie să încerce, în măsura independenţei fiecăruia, să îşi armonizeze politicile în interesul României", a afirmat Iohannis. 

Preşedintele a mai spus că a discutat aceste lucruri cu reprezentanţii BNR şi că vrea să le transmită şi Guvernului. 

În acest context, Iohannis l-a atacat pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: "Că la ministrul Finanţelor nu există dorinţa de mediere îl priveşte, nu despre el este vorba în propoziţie".

Întrebat cu cine va veni premierul la întâlnirea de vineri de la Cotroceni, Iohannis a răspuns: "Este decizia doamnei Dăncilă cu cine vine la Cotroceni".

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va fi mediator între Guvern şi Banca Naţională iar miercuri s-a întâlnit cu guvernatorul şi prim-viceguvernatorul BNR, urmând ca vineri să o primească la Palatul Cotroceni pe Viorica Dăncilă.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat, miercuri, că nu există un conflict între Guvern şi Banca Naţională a României şi a criticat demersul preşedintelui Klaus Iohannis care a spus că doreşte să fie mediator între cele două instituţii. ”Dacă părţile nu-şi exprimă această nevoie, dorinţă de a fi mediate, de ce să fie cineva care să vrea cu orice preţ să medieze?”, a spus ministrul de Finanţe.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Galeriu Crestinu
27.04.2018, 01:12:57

Cum sa nu ??? Pentru ca vor de mult sa-l schimbe pe Mugur Isarescu cu un Guvernator de la PDSR !....prea sta de mult in functie....de 28 de ani nici un guvern nu l-a atins...

-1 (1 vot)
Modifică Setările