Iohannis a promulgat dublarea alocaţiilor. Orban spunea că nu sunt bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, Legea prin care sunt dublate alocaţiile pentru copii. Premierul anunţa luni că Guvernul va amâna intrarea în vigoare a legii.

UPDATE: 12.41 Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat la „Adevărul Live” că, în acest moment Guvernul nu are bani pentru dublarea alocaţiilor copiilor, dar cu siguranţă vor fi găsite soluţii la prima rectificare bugetară, care va avea loc în vara acestui an.

Premierul Ludovic Orban a anunţa, vineri, că, cel mai probabil, termenul de intrare în vigoare a dublării alocaţiilor pentru copii va fi prorogat.

„Cel mai probabil, soluţia pe care vor merge este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii”, a spus Orban, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Joi, preşedintele spunea că la acest moment nu are de gând să refuze promulgarea legii care dublează alocaţiile pentru copii, precizând că aşteaptă soluţii de la Guvern.

„Poziţia preşedintelui este firească. A spus că intenţia domniei sale este acea de a promulga legea. Noi suntem puşi într-o situaţie în care şi dacă am vrea nu am putea majora alocaţiile. Cel mai probabil, soluţia pe care vom merge este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat, iar aici ştiţi foarte bine că nu se poate face lucrul acesta decât la rectificarea bugetară, care nu se poate face decât după data de 1 iulie”, a susţinut Orban, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că a discutat cu şeful statului despre dublarea alocaţiilor pentru copii. „Sensul discuţiilor pe care le-am avut cu preşedintele converge spre această soluţie (prorogarea termenului de intrare în vigoare - n.r.)”, a spus Orban.

Despre o eventuală renunţare la tichetele de vacanţă ca variantă pentru dublarea alocaţiilor, prim-ministrul a precizat că „bugetul este construit aşa cum este scris în Legea bugetului de stat”.

„Până la rectificarea bugetară, atât timp cât la alocaţii pentru copii este prevăzută o sumă de bani, noi nu putem să luăm bani din altă parte şi să-i ducem spre alocaţii de copii, cu atât mai puţin de la voucherele de vacanţă”, a explicat el.

Potrivit proiectului de dublare a alocaţiilor adoptat de Parlament, „alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

În acest moment, alocaţia pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani este de 300 de lei, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani este de 150 de lei. De asemenea, alocaţia este de 300 de lei şi pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 3 şi 18 ani în cazul celor cu dizabilităţi.

Prezenta lege intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care aceasta se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite