Judeţele Vâlcea, Giurgiu şi Sălaj conduc în topul restanţierilor la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea restanţelor la creditele contractate de populaţie şi firme a scăzut în primele şapte luni ale acestui an cu 6,6%, până la 23,17 miliarde de lei (5,27 miliarde de euro), potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

În condiţiile în care soldul total al împrumuturilor a crescut cu 0,65%, la 214,7 miliarde de lei (48,8 miliarde de euro), ponderea restanţelor în totalul portofoliului de credite s-a redus de la 11,6% în decembrie 2014 la 10,8% la sfârşitul lunii iulie a acestui an. 

Cei mai mari restanţieri, în funcţie de ponderea sumelor restante în totalul împrumuturilor, sunt agenţii economici şi populaţia din judeţele Vâlcea, Giurgiu şi Sălaj. 

În judeţul Vâlcea, se înregistrează restanţe la plata ratelor pentru 21,2% din totalul creditelor. Valoarea lor se ridica la 513,5 milioane de lei (117 milioane de euro) la sfârşitul lunii iulie şi era mai mare cu peste 10% faţă de sfârşitul anului trecut. La sfârşitul lunii iulie, rata şomajului din judeţul Vâlcea se ridica la 6,26%, peste media naţională de 4,99%, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. În plus, combinatul Oltchim, aflat în insolvenţă, are datorii de 229 de milioane de lei către BCR şi de 160 de milioane de lei către Banca Transilvania, potrivit listei creditorilor societăţii de stat, publicată la începutul acestui an.

Locul al doilea în topul restanţierilor la credite este ocupat de populaţia şi firmele din judeţul Giurgiu, cu o pondere a sumelor restante în totalul creditelor de 20,1%. Valoarea restanţelor din Giurgiu se ridica la sfârşitul lunii iulie la 178,3 milioane de lei (40,16 milioane de euro). Aici, rata şomajului se ridica la 7,64% la finele lunii iunie. Ultimul loc pe podium este ocupat de judeţul Sălaj, cu restanţe pentru 18,5% din totalul creditelor contractate. Totuşi, valoarea restanţelor a scăzut cu peste 22% de la sfârşitul anului trecut.   

Gorjenii, cei mai bun-platnici

La polul opus, în rândul celor mai bun-platnici, se înscriu persoanele fizice şi juridice din judeţele Gorj, Dâmboviţa şi Tulcea. În Gorj, se înregistrează restanţe pentru doar 4,3% din valoarea creditelor acordate, iar în Dâmboviţa – pentru 6%, iar valoarea sumelor cu întârzieri la plată nu depăşeşte în niciunul dintre cele două judeţe 120 de milioane de lei (27 de milioane de euro). În judeţul Tulcea, soldul creditelor se ridica la finele lunii iulie la 1,48 miliarde de lei (336 de milioane de euro) şi se înregistrau restanţe de numai 96 de milioane de lei (21,8 milioane de euro), respectiv 6,5%.    

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite