Bani

articolul anterior articolul urmator

KPMG: Taxele şi impozitele din salariile românilor sunt cele mai mari din UE. Faţă de unele state sunt cel puţin duble

45
7 May 2019 17:20:44
Autor: Afrodita Cicovschi

Toate taxele şi impozitele aferente salariilor din România, care includ şi cotele contribuţiilor către sănătate şi pensii, sunt cele mai mari din 26 de ţări europene, arată un studiu comparativ realizat de KPMG.

România are cel mai ridicat cost fiscal pentru angajat (cu o cotă de impozitare a salariului minim de 40,85%) din cele 26 de ţări analizate din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European şi Elveţia care au salariul minim, arată rezultatele unui studiu realizat de firma de audit şi consultanţă KMPG în România.
 
Impozitarea pe salariile mici din România este semnificativ mai mare decât cota efectivă de impozitare din alte ţări din Europa Centrală şi de Est: 17,86% (Slovacia), 22,40% (Bulgaria), 29,29% (Polonia) şi 33,5% (Ungaria), mai arată rezultatele cercetării ”Ghidul privind detaşarea internaţională a lucrătorilor” realizat de KPMG şi aflat la cea de-a patra ediţie.
 
"În mod surprinzător sau nu, ţările cu un nivel al salariului minim scăzut au costuri fiscale mai mari pentru angajaţi. În timp ce Irlanda, ţara cu cel mai înalt nivel al salariului minim net din UE/SEE/Elveţia, are o cotă efectivă de impozitare de 24,07% pentru angajat, România, ţara cu cel de-al doilea cel mai mic salariu minim net din UE/SEE/Elveţia, are o cotă efectivă de impozitare de 40,85%",explică Mădălina Racoviţan, Partener Consultanţă Fiscală şi Head of People Services, KPMG în România.
 
Citeşte şi:
 
 
 
Studiul KPMG compară, de asemenea, nivelul salariului minim aplicabil în statele membre UE/SEE/Elveţia. Din cele 21 de ţări incluse in studiu care au un salariu minim stabilit la nivel naţional, România se situează pe locul 19 cu un salariu minim de 439 EUR, urmată doar de Letonia (430 EUR) şi Bulgaria (286 EUR).
 
 
 
 
"Din anul 2016, când KPMG a început această serie de studii, Olanda, Irlanda şi Luxemburg au fost ţările cu cel mai înalt nivel al salariului minim stabilit la nivel naţional, în timp ce România şi Bulgaria au ocupat constant ultimele locuri, cu cel mai mic nivel al salariului minim", a mai spus Mădălina Racoviţan.
 
Începând cu acest an, România are un salariu minim diferit pentru industria construcţiilor (633 EUR), semnificativ mai mare decât cel standard. În acest context, România se situează în sectorul construcţiilor pe locul 16 din cele 26 de ţări care au furnizat informaţii referitoare la salariul minim brut aplicabil în acest domeniu.


 
 

 

 

 

 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

Tomescu Tom
7.05.2019, 17:41:45

Sa mai zica cineva ca nu putem ajunge si noi pe locul 1 la ceva .... Le-am luat fața celor din Regatul Unit ! :)))))) Si sunt sanse ca impozitarea sa mai creasca .... sa fim campionii campionilor :))) Traiasca PSD-ul ...si cei ce-l pupa undeva pe Dragnea ... si voteaza PSD-ul, binenteles

+14 (16 voturi)
Comandor Gherghisan
7.05.2019, 18:20:45

Astia din politica fac comparatie cu nivelul de impozitare din alte state UE uitand sa mentioneze si deducerile pe care le au acei cetateni. De ex un impozit pe munca de 50% la un salariu de 30.000 euro/luna este una si un impozit de 50% din 2000 lei suna altfel ca esti sigur muritor de foame. Dupa aia incep trompetele ca uite ce salarii sunt si romanii fug afara sa munceasca pe 15000 euro/luna in mana in loc de 1000 lei. Se cred destepti dar nici cei care-i votau nu-i mai crediteaza. Semnalul fusese dat de cand cu referendumul contra inversionistilor.

+5 (5 voturi)
Ionel Marcu
7.05.2019, 18:35:21

Birurile pe salarii sunt absolut normale, nu poți avea un stat, cel dragniot, și risipitor și hoț și să nu pună biruri mari. Depășim țările din UE la atâtea cheltuieli inutile (parlamentul cel mai numeros raportat la populație, numărul de bugetari, zeci de direcții județene în aproape 50 de județe și sectoare, pensionari speciali 270 de mii, cu pensii mai mari ca în Vest, pensionari unul un angajat, o mulțime de direcții și agenții pline de pesediști, cu salarii mai mari ca ale președintelui și primului ministru, sute de mii de asistați, cu venituri mai mari decât pensia minimă, guvern de 27 de miniștri (media UE e 14) și aproape 150 de secretari de stat care n-au altă treabă decât să posteze pentru Dragnea, norma didactică de 18 ore/săptămână (cea mai mică din UE), etc, etc. Taxele sunt de 41% pe salariul minim, dar la salarii mai mari ajung la 44% și sunt unul din motivele emigrării tinerilor. În viitor vor fi și mai mari, altfel e nevoie de noi și noi împrumuturi, tot mai scumpe. Dar poate scăpăm la timp de lăcustele roșii și salvăm ce se mai poate, că de rambursarea împrumuturilor pe 7, 15 și 30 de ani nu scăpăm, nici de plata constantă a dobânzilor.

+9 (9 voturi)
Ilisie Ioan
7.05.2019, 18:19:44

Exemplu de stat porcărie: taxează muncirea și finanțează belirea.

+8 (8 voturi)
Bogdan Matis
7.05.2019, 18:31:39

In Marea Britanie, toti cei ce castiga sub 11500 £ an nu platesc impozit pe venit. Dar totusi contribuie la sistemul national de sanatate, deci platesc national insurance, ceea ce aduce nivelul de taxare vreo 15% pentru aceasta categorie de angajati. Pentru cei ce castiga intre 11500 £ si 45000£ pe an, se aplica 20% impozit pe venit. Deci un salariat din aceasta categorie plateste undeva la 35% impozit si contributii. Iar majoritatea care sunt peste 45000 decid sa lucreze ca self employed sau PFA cum se stie la noi, unde nivelul de taxare e 20% iar la sfarsit de an se pot recupera din taxele platite. Nu e avantajos sa fi angajat normal peste 45 de mii deoarece ajungi sa platesti undeva spre 50%. Sigur ca si la noi ar trebui taxati cei care castiga salarii foarte mari, asa se intampla in orice tara normala. La noi este sufocat omul de rand prin suprataxare iar cei cu bani sunt lasati in pace

+9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (45)

Modifică Setările