Bani

articolul anterior articolul urmator

La două decenii după lansarea euro, miliarde din vechile monede şi bancnote nu au fost încă schimbate. În ce ţară se află majoritatea banilor vechi

2
27 Dec 2021 15:52:19
Autor: Melania Agiu
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

La două decenii după ce primele bancnote şi monede euro au fost distribuite în Europa, sume de ordinul miliardelor denominate în vechile monede naţionale se află în continuare în circulaţie, în principal în Germania, transmite Bloomberg.

Potrivit sursei citate, valoarea totală a bancnotelor şi monedelor care pot fi schimbate la băncile centrale din zona euro ar fi echivalentă cu 8,5 miliarde de euro, iar  motivele pentru care această sumă nu a fost schimbată până acum variază de la economiile uitate sub saltea şi până la suvenirurile păstrate dintr-o altă eră. 
 
Ceea ce se ştie cu siguranţă este că majoritatea banilor vechi se află în Germania, unde numerarul rămâne popular iar Bundesbank a anunţat că va continua să schimbe vechile mărci germane pentru o perioadă nelimitată.
 
În schimb, alte ţări nu sunt la fel de răbdătoare. Franţa, Italia şi Spania au încetat toate să mai schimbe vechii bani. Portugalia a încetat să mai schimbe vechile monede escudo iar începând din luna februarie 2022 va pune capăt acestei opţiuni şi pentru vechile bancnote.
 
Bancnotele şi monedele euro au fost introduse sub formă de numerar la data de 1 ianuarie 2002, la trei ani de la producerea monedei unice, mai scrie sursa citată. Iniţial, euro a fost utilizat în 12 state din zona unică, Cipru, Estonia şi alte ţări adoptând euro câţiva ani mai târziu.
 
În prezent, Banca Centrală Europeană continuă cu planurile sale referitoare la un nou design pentru bancnotele euro. Acest nou design ar urma să fie gata în 2024 iar până la finele acestui deceniu instituţia de la Frankfurt ar putea lansa şi un euro digital.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Scârţan.Cu floretă şi toroipan !
27.12.2021, 17:35:37

Pai, da, nemtii sunt foarte atasati de numerar fizic

Scârţan.Cu floretă şi toroipan !
27.12.2021, 17:37:51

Si,apropo de ideea BundesBank de a mentine pe termen nedefinit preschimbarea marcilor...Cum dupa dolar si Lira sterlina marca germana era a treia cea mai ,,cursiva'' valuta forte la nivel mondial, si dupa cum stim, la un moment dat, moneda nationala se tezaurizeaza intr-o proportie de aproximativ 1 la 7 national versus extern e si normal ca BundesBank are in continuare gestiunea deschisa. Se pare ca lipseste in continuare dublul masei monetare care circula curent in DM in Germania. ceea ce e destul de mult. Probabil zeci de miliarde inca nereturnate...

Modifică Setările