La ce a dus aprecierea euro şi creşterea consumului: Peste 670.000 de români au în prezent restanţe la bănci şi IFN-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
datorii

Peste 670.000 de români înregistrează în prezent restanţe la bănci şi IFN-uri, numărul acestora crescând de la o lună la alta. Pe fondul aprecierii puternice a euro şi a majorării cheltuielilor de consum, tot mai mulţi români se văd în imposibilitatea de a mai plăti ratele la timp şi, astfel, ajung în procedurile de executare silită.

Potrivit celor mai noi date de la BNR, valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor, înregistrată în luna august 2017, se cifra la 5,77 miliarde de lei, în creştere cu 0,51% faţă de suma raportată în iulie 2017, iar restanţele la creditele în valută au urcat cu 7,4%, la 7,08 miliarde de lei. Cea mai mare parte a datoriei depăşeşte termenul de peste 90 de zile (4,32 miliarde lei).

Potrivit experţilor de la Starbyte, înrăutăţirea situaţiei din sectorul de creditare se vede şi în procedurile de urmărire a datoriilor.

Pe platforma eKollect, o aplicaţie bazată pe web care permite controlul, evidenţa şi automatizarea procesului de colectare a datoriilor, numărul cazurilor investigate a trecut, în această lună de nivelul de 100.000, cu peste 20.000 faţă de semestrul anterior.

Banca Naţională a României a anunţat vineri că soldul creditului neguvernamental acordat de bănci a crescut în luna octombrie  cu 0,3% (-0,9% în termeni reali) faţă de luna septembrie, până la nivelul de 233,4 miliarde lei, în condiţiile în care creditarea în lei s-a majorat cu 0,6% (-0,6%în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 0,2%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite