Bani

articolul anterior articolul urmator

Lazea, BNR: Pensiile de azi sunt plătite de salariaţii de azi. Creşterea pensiilor cu mai mult de 10% decât cresc salariile adânceşte deficitul

3
28 Feb 2020 15:37:29
Autor: Elena Deacu
Valentin Lazea FOTO Eduard Enea
Valentin Lazea FOTO Eduard Enea

Orice creştere a pensiilor cu mai mult de 10% decât cresc nesustenabil salariile, nu face decât să dezechilibreze şi să adâncească deficitul, deoarece pensiile se plătesc pe baza salariilor nu pe bază de acumulări trecute, a declarat joi economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, potrivit Agerpres.

„Lumea habar nu are în România, la 30 de ani de tranziţie, că avem un sistem de tip «pay as you go», adică pensiile de azi sunt plătite de salariaţii de azi. Orice creştere a pensiilor cu mai mult de 10% decât cresc, paranteză nesustenabil, salariile, nu face decât să dezechilibreze şi să adâncească deficitul. Pensiile se plătesc pe baza salariilor nu pe bază de acumulări trecute”, a mai spus Lazea.

Economistul-şef al a explicat că, dacă se aplică creşterea cu 40% din septembrie, vom ajunge în 2022, când efectul va fi încorporat în totalitate, ca salariile şi pensiile împreună să constituie 22,2% din PIB, reprezentând o creştere de peste 6% faţă de anul 2015.

„Am avut o pierdere din relaxare fiscală de venituri de 3%. Avem o creştere potenţială prevăzută din salarii şi pensii de 6%. Astfel, 6 şi cu 3% înseamnă 9% pe care cu ce îi acoperi? Cu promisiuni”, a mai spus Lazea.

Acesta a adăugat că este o iluzie dacă se consideră că toate aceste pierderi şi cheltuieli crescute pot fi compensate cu măsuri de genul eliminarea pensiilor speciale pentru 9.000 de persoane (magistraţi, diplomaţi, aviatori).

„Asta ar aduce, dacă s-ar aplica, 0,1% din PIB. Alte măsuri de genul ăsta sunt reducerea numărului parlamentarilor şi alte asemenea. Discuţia este complet defazată şi nu are legătură cu situaţia economică”, a mai spus Lazea în cadrul unui seminar de specialitate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Smeritu Pahomie
28.02.2020, 15:46:13

PENSIILE de AZI sunt platite de salariatii de IERI ....uite-asa se fura de la Buget si da mai mult la PENSIILE SPECIALE pentru securisti si procurorii tortionari ai lui Iliescu.... ....

-1 (1 vot)
Tepes
28.02.2020, 16:22:37

Smeritu Pahomie Da' procurorii lui Băsescu, Koveși și ai lui Iohannis ce pensii au? Nu mă refer la procurorii de elită care au fost dați afară din sistem. Pentru moment. Știi cumva ce pensie are Coldea sau Lazăr?

Florin Ioanid
29.02.2020, 12:35:41

Orice creștere cu cheltuielile de la stat, indiferent ca sunt salarii sau pensii, pensii speciale sau indemnizații nu face altceva decât sa ajute economia altor tari cum sunt China, Coreea, SUA, Germania,... Pentru ca romanul când se vede cu bani, nu se gândește ca banii aia au fost produși de cineva, ca ar fi bine sa cumpere cu ei produse românești asa încât banul sa rămână în tara, sa ajute economia națională. Toți se duc și își cumpără mașini străină, mâncarea 80% e de import, casele sunt cu credite de la bănci, bănci străine, produsele electrotehnice sunt asiatice, împrumuturile făcute de guvern sunt tot de la băncile străine. Iar cu aceste împrumuturi se plătesc și aceste pensii și salarii și indemnizatii. Sa trăiți copii, sa fiți sănătoși ca a voastre vor fi împrumuturile astea.