Lazea, BNR: Pensiile de azi sunt plătite de salariaţii de azi. Creşterea pensiilor cu mai mult de 10% decât cresc salariile adânceşte deficitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Lazea FOTO Eduard Enea
Valentin Lazea FOTO Eduard Enea

Orice creştere a pensiilor cu mai mult de 10% decât cresc nesustenabil salariile, nu face decât să dezechilibreze şi să adâncească deficitul, deoarece pensiile se plătesc pe baza salariilor nu pe bază de acumulări trecute, a declarat joi economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, potrivit Agerpres.

„Lumea habar nu are în România, la 30 de ani de tranziţie, că avem un sistem de tip «pay as you go», adică pensiile de azi sunt plătite de salariaţii de azi. Orice creştere a pensiilor cu mai mult de 10% decât cresc, paranteză nesustenabil, salariile, nu face decât să dezechilibreze şi să adâncească deficitul. Pensiile se plătesc pe baza salariilor nu pe bază de acumulări trecute”, a mai spus Lazea.

Economistul-şef al a explicat că, dacă se aplică creşterea cu 40% din septembrie, vom ajunge în 2022, când efectul va fi încorporat în totalitate, ca salariile şi pensiile împreună să constituie 22,2% din PIB, reprezentând o creştere de peste 6% faţă de anul 2015.

„Am avut o pierdere din relaxare fiscală de venituri de 3%. Avem o creştere potenţială prevăzută din salarii şi pensii de 6%. Astfel, 6 şi cu 3% înseamnă 9% pe care cu ce îi acoperi? Cu promisiuni”, a mai spus Lazea.

Acesta a adăugat că este o iluzie dacă se consideră că toate aceste pierderi şi cheltuieli crescute pot fi compensate cu măsuri de genul eliminarea pensiilor speciale pentru 9.000 de persoane (magistraţi, diplomaţi, aviatori).

„Asta ar aduce, dacă s-ar aplica, 0,1% din PIB. Alte măsuri de genul ăsta sunt reducerea numărului parlamentarilor şi alte asemenea. Discuţia este complet defazată şi nu are legătură cu situaţia economică”, a mai spus Lazea în cadrul unui seminar de specialitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite