Bani

articolul anterior articolul urmator

Beneficiarii privaţi ai fondurilor UE nu vor mai trebui să organizeze licitaţii pentru produsele şi serviciile cumpărate în cadrul proiectelor eligibile

1
29 Jul 2013 13:43:15
Autor: Dan Străuţ
Banii de la UE se vor putea cheltui liber, cu condiţia ca beneficiarul să fie privat FOTO: Shutterstock
Banii de la UE se vor putea cheltui liber, cu condiţia ca beneficiarul să fie privat FOTO: Shutterstock

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat pe pagina sa oficială de web un proiect normativ prin care va anula obligativitatea operatorilor privaţi de a mai organiza licitaţii la achiziţiile de bunuri şi servicii finanţate din fonduri structurale.

Proiectul prevede abrogarea Ordinului nr. 1050 din 29 octombrie 2012 privind aprobarea Procedurii de atribuire aplicabile beneficiarilor privaţi de proiecte finanţate din instrumente structurale, obiectivul „Convergenţă“.

MFE aşteaptă opinii pe marginea proiectului de Ordin publicat până miercuri, 31 iulie.

Atenţie la articolul 19 din OUG 34/2006!

Potrivit proiectului de Ordin, dacă valoarea estimată a achiziţiei nu depăşeşte pragurile valorice prevăzute de art. 19 din O.U.G nr.34/2006, beneficiarul achiziţionează direct produse, servicii sau lucrări.

Dacă valoarea estimată a achiziţiei depăşeşte pragurile valorice prevăzute de art. 19 din O.U.G nr. 34/2006, atunci beneficiarii privaţi vor aplica procedura simplificată, respectiv:

- în cazul contractelor de furnizare de servicii beneficiarii privaţi aplică procedura simplificată fără să existe o limită valorică superioară de la care să se aplice dispoziţiile O.U.G nr. 34/2006;

- în cazul contractelor de servicii şi lucrări beneficiarii privaţi aplică procedura simplificată dacă nu îndeplinesc cumulativ condiţiile de la art. 9 lit. c şi c1 din actul normativ menţionat.

Teodorovici: „Beneficiarii privaţi nu au experienţă în procedurile de achiziţii

Vom elimina procedura de achiziţii pe care beneficiarii din mediul privat sunt obligaţi să o deruleze în prezent. Aceasta este o acţiune logică pentru că beneficiarii cofinanţează proiectele din resurse proprii şi, din acest motiv, sunt interesaţi să utilizeze eficient banii“, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

În plus, „beneficiarii din mediul privat nu au experienţă în derularea de proceduri de achiziţii, ceea ce înseamnă că această obligativitate duce la întârzieri sau chiar blocaje în implementarea proiectelor“, a mai spus ministrul.

Proiectul normativ poate fi consultat AICI

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

nEmUriTorUl
29.07.2013, 21:31:18

" o portita sa furam mai mult...