Liviu Voinea: Darea în plată ar putea ieftini locuinţele, dar ar creşte substanţial avansul şi dobânzile. Lazea: Vor scădea ratele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea dării în plată ar putea avea ca efect creşterea „substanţială“ a avansului şi a dobânzilor cerute de bănci pentru creditele imobiliare, în timp ce valoarea imobilelor ar putea să scadă, în cazul în care s-ar aplica în forma actuală, a declarat, miercuri, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea.

„Există riscul ca avansul cerut de bănci pentru un credit ipotecar, dar şi dobânzile şi ratele plătite de debitori să crească substanţial în urma aplicării acestei legi. Totodată, valoarea imobilelor ar putea scădea“, a spus Voinea,  la prezentarea raportului de ţară pentru România de către Comisia Europeană. 

Lazea: ratele ar putea scădea pentru cine poate lua credite

De asemenea, Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, a precizat că aplicarea Legii dării în plată va avea efecte negative pentru persoanele care vor credite noi, precum creşterea avansului şi a dobânzilor, dar ar putea reduce preţurile caselor şi, ca efect cumulat, ar micşora ratele plătite de cei care vor mai reuşi să se împrumute, pentru că scade valoarea creditelor, potrivit News.ro.

Legea dării în plată a fost caracterizată ca fiind o ameninţare la adresa stabilităţii financiare a României atât de către viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, cât şi de către ministrul Finanţelor, Anca Dragu, prezenţi la o conferinţă de prezentare a raportului de ţară realizat de către Comisia Europeană.

Legea dării în plată a fost votată în Senat în unanimitate, dar senatorii au introdus un amendament prin care se arată că legea se aplică doar celor cu credite sub 150.000 de euro.

Hazardul moral la creditele în franci

Concomitent, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea a vorbit şi despre situaţia persoanelor îndatorate în franci elveţieni şi care au protestat de mai multe ori în ultimele luni, cerând inclusiv intervenţia autorităţilor în reducerea poverii ratelor. Potrivit oficialului, românii cu credite în franci au beneficiat, până anul trecut, de un cost mult mai mic al creditelor comparativ cu persoanele îndatorate în lei. „Cineva care a luat un credit ipotecar în 2006 în lei, echivalent a 60.000 de euro, a plătit, până în 2015, mai mult decât cineva care a luat în euro sau franci“, a mai spus Voinea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite