Manolescu: Comisia Buget-Finanţe va discuta miercuri aplicarea Electoratei pentru creditele în franci elveţieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernanţii vor să extindă Electorata pentru ca în programul de restructurare a creditelor să se poată încadra mai mulţi dintre debitorii cu împrumuturi în franci FOTO Adevărul
Guvernanţii vor să extindă Electorata pentru ca în programul de restructurare a creditelor să se poată încadra mai mulţi dintre debitorii cu împrumuturi în franci FOTO Adevărul

Deputaţii din Comisia Buget-Finanţe vor analiza miercuri prevederile Electoratei, împreună cu reprezentanţi ai BNR, vizând extinderea aplicării programului pentru clienţii cu creditele în franci elveţieni, a declarat Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

„O sa fie mâine (miercuri – n.r.) întâlnirea din Comisia Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, unde se află în prezent Ordonanţa 46 («Electorata») în procedură de aprobare prin lege, unde se vor discuta şi eventuale modificări care să vizeze extinderea aplicării acestui tip de restructurare şi pentru situaţiile apărute în prezent, generate de creşterea cursului francului. Comisia parlamentară a făcut invitaţiile, vedem mâine cine va participa la discuţii“, a afirmat Manolescu după o conferinţă a PwC România.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat pentru MEDIAFAX că nu s-a stabilit încã cine va participa din partea băncii centrale la dezbaterile de miercuri din Comisie.

„Încă nu s-a stabilit nimic, deocamdată nu ştim cine va participa de la Banca Naţională“, a spus Suciu.

Manolescu a arătat că, pe parcursul analizei de miercuri, urmează să se stabilească ce tipuri de modificări trebuie făcute, însă a specificat că în practică fiecare bancă a venit cu soluţii şi se aşteaptă pe viitor să mai apară şi alte variante.

Deocamdată, doar două bănci au anunţat soluţii temporare pentru clienţii cu creditele în CHF. OTP Bank va reduce, pentru trei luni, marja băncii la creditele în CHF cu 1,5%, iar Volksbank a îngheţat cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, tot pentru o perioadă de trei luni, până la 17 aprilie.

Potrivit lui Manolescu, motivele exacte pentru care clienţii bancari nu au beneficiat încă de restructurări ale creditelor în cadrul Electoratei vor fi dezbătute miercuri în cadrul discuţiei din Comisie.

El a precizat că nu a participat până în prezent la discuţii separate cu băncile comerciale, aşa cum anunţase vineri seara ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Finanţelor, 75.412 persoane fizice au credite în franci elveţieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci.

Vâlcov afirma vineri seară, după întâlnirea cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, că o soluţie pentru persoanele care au credite în franci ar fi extinderea prevederilor ordonanţei din 2014 privind restructurarea împrumuturilor, denumită atunci „Electorata“, act normativ care nu a atras până acum interesul băncilor şi al debitorilor.

Modificarea Ordonanţei referitoare la restructurarea creditelor prin majorarea plafonului privind venitul de la 2.200 lei brut pe lună la 2.500 lei net pe lună şi a procentului de reducere a ratei de la 35% la 50% este una dintre soluţiile analizate la sfârşitul săptămânii trecute de conducerea Băncii Naţionale a României şi ministrul Finanţelor pentru românii cu credite în franci elveţieni, au declarat surse oficiale pentru Agerpres.

„Au fost propuse aceste modificări, astfel încât 80% dintre clienţii care au credite în franci elveţieni să se încadreze în prevederile actului normative“, au explicat sursele citate.

Potrivit acestora, majoritatea băncilor au motivat faptul că nu au aplicat Ordonanţa de restructurare a creditelor, deşi actul normativ este în vigoare de la jumătatea anului trecut, prin faptul că nu există norme de aplicare.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite