Bani

articolul anterior articolul urmator

Mii de companii româneşti pot accesa mai uşor bani europeni

0
6 Feb 2019 20:07:18
Autor: Elena Deacu

Companiile româneşti pot obţine acum mai uşor granturi între 1 şi 5 milioane de euro. Acestea trebuie să aibă între 3 şi 249 angajaţi şi să fi fost profitabile în 2018.

Ghidul solicitantului şi lista activitătilor eligibile în cadrul Programului Operaţional Regional 2.2 sunt disponibile pe site-ul Inforegio.

Procedura a fost simplificată pentru sesiunea din martie - aprilie 2019, eliminându-se o serie de documente.

„Una dintre cele mai importante modificări este că nu se mai punctează depunerea a minimum 2 oferte pentru fiecare echipament şi nu se mai solicită Decizia etapei de încadrare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, procedură laborioasă şi de durată”, spune Roxana Mircea, expert în fonduri europene şi scheme de ajutor de stat.

De asemenea, companiile nu mai trebuie să facă dovada cofinanţării în momentul depunerii proiectului şi, în plus, pot beneficia de mecanismul cererii de plată, însemnând că pot plăti furnizorii direct din banii primiţi de la Autoritatea Contractantă.

„Conform calculelor noastre, sunt aproximativ 2.000 companii din România cu cifra de afaceri de minimum 2 milioane de euro, profit de minimum 100.000 lei pe an şi care desfăşoară o activitate eligibilă pe POR 2.2. Este foarte important, însă, ca dosarul să fie pregătit minuţios pentru a fi gata la deschiderea sesiunii, estimată pentru martie-aprilie. Proiectele vor fi finanţate pe principiul «primul venit, primul servit», iar companiile care primesc 75 puncte sunt direct invitate să depună documentaţia pentru a semna contractul de finanţare”, a precizat Roxana Mircea, expert în fonduri europene şi scheme de ajutor de stat.

Potrivit ghidului consultativ publicat pe 23 octombrie 2018, de către Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, printre activităţile eligibile se numără: producţie (mobilă, textile, confecţii metalice etc) şi servicii (construcţii, turism, agrement, servicii medicale, azil etc).

În cazul unui proiect în construcţii nu este eligibilă renovarea de spaţii deja existente, însă este admisă construirea, extinderea, precum şi dotarea cu echipamente a spaţiilor cu destinaţia de producţie sau prestări servicii.

La momentul depunerii cererii de finanţare, terenul trebuie să fie liber de sarcini, iar dosarul trebuie să conţină certificat de urbanism, deviz, memoriu şi minimum o ofertă pentru echipamente în scopul stabilirii parametrilor tehnici.

Bucureşti şi Ilfov sunt zone excluse din acest program, însă o companie poate avea sediul social în Bucureşti şi finanţa o investiţie într-o altă zonă administrativă.

Aceste granturi sunt ultimele alocate pe perioada 2014-2020, iar următoarele sesiuni sunt estimate abia pentru anul 2022.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările