Bani

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Finanţelor anunţă, în sfârşit, că va modifica Codul Fiscal pentru a-i scuti pe românii care apelează la darea în plată de impozitul pe transfer

1
9 Jun 2016 12:41:44
Autor: Daniel Ionascu
Anca Dragu a afirmat anterior că nu este necesară scutirea de impozit    FOTO Mediafax
Anca Dragu a afirmat anterior că nu este necesară scutirea de impozit    FOTO Mediafax

Ministerul Finanţelor va modifica Codul Fiscal printr-o ordonanţă de urgenţă pentru a-i scuti de plata impozitului pe transferul de proprietate în cazul operaţiunilor de dare în plată pe cei care apelează la această procedură pentru o proprietate, a declarat Anca Dragu, ministrul de resort.

„În acest moment lucrăm la o versiune în care să avem o excepţie pe o proprietate supusă regimului de dare în plată. Ne-am întâlnit ieri şi cu reprezentanţii notarilor şi cu ai Parlamentului care au lucrat la această lege, suntem în faza în care încercăm să identificăm toate cazurile şi să le surprindem în mod corect în această modificare, astfel încât să se poată implementa, să nu ne lovim şi de alte probleme“, a afirmat Dragu, prezentă la un congres financiar.
 

Se aplică doar la o proprietate

 
Solicitată să lămurească dacă excepţia de la plata impozitului va fi aplicată pentru toate persoanele care apelează la darea în plată, după ce în ultima variantă afirmase că va lua în considerare doar debitorii care au o singură locuinţă, ministrul a precizat că cel mai simplu este să prevadă o proprietate dată în plată.
„Situaţia în care am lua după tranşe de venit sau alte criterii ar fi de greu de implementat, în felul acesta am ajuns la această concluzie, că trebuie să găsim un mecanism simplu“, a menţionat Dragu.
 

Şi cei executaţi silit deja vor beneficia de excepţie

 
Pentru cei care au fost deja executaţi silit şi nu au plătit impozitul pentru transfer, devenind datori la stat, ministrul a afirmat că a luat în considerare şi această situaţie, dorind să acopere toate tipurile de cazuri şi să le trateze, astfel încât ordonanţa să fie una compeletă.
 
Alte situaţie întâlnită care trebuie avută în vedere se referă la stingerea unui credit prin darea în plată care a fost garantat cu mai multe proprietăţi, spre exemplu un apartament şi un teren, fiind discuţii dacă debitorul este scutit de impozit pentru ambele proprietăţi sau doar pentru una.
„Acesta este genul de situaţie pe care o avem în vedere şi o analizăm, de aceea lucrăm cu toţi, să avem o vedere de ansamblu“, a mai spus Dragu.
 

Modificarea trebuie făcută până la finele lunii

 
Ordonanţa de urgenţă va modifica Codul Fiscal şi va trebui să fie finalizată până la sfârşitul lunii, astfel încât să prindă parlamentarii încă în activitate, până la vacanţă.
Dragu a adăugat că ministerul va încerca să lanseze proiectul de ordonanţă în dezbatere publică săptămâna viitoare.
Iniţiatorul legii dării în plată, deputatul PNL Daniel Zamfir, a anunţat ieri pe Facebook că a agreat împreună cu reprezentanţii Finanţelor scutirea de impozit pentru toţi debitorii care aleg să dea în plată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

foarte atent
9.06.2016, 13:22:53

pana o sa scoata scutirea, legea dari in plata a fost anulata in fasha! JOS MAFIA!

Modifică Setările