Ministrul Agriculturii vrea să plafoneze preţurile la alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Daea FOTO Mediafax
Petre Daea FOTO Mediafax

Ministerul Agriculturii analizează adoptarea unor măsuri care să ducă la limitarea creşterii preţului la produsele de bază, scrie G4Media.

„Ministerul Agriculturii analizează măsurile luate de alte state, cum este de exemplu Franţa, pentru limitarea creşterii exagerate a preţurilor unor produse de bază, care să dezechilibreze piaţa naţională, în vederea adoptării de măsuri similare, dar care să nu afecteze consumatorul”, se arată într-un răspuns oficial dat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, unui parlamentar.

Ministerul Agriculturii nu precizează ce înseamnă „creştere exagerată a preţurilor” şi nici ce înţelege prin alimente de bază.

Ministerul susţine că a avut discuţii cu conducerea Patronatului Român din Industria de Morărit Panificaţia şi Produse Făinoase, după apariţia în presă a unor informaţii de scumpire a pâinii.

Ministerul şi-a menţinut poziţia că nu există niciun motiv de majorare exagerată a preţului pâinii. În urma controalelor, ministerul a concluzionat că producătorii au aplicat majorări la produsele de patiserie şi panificaţie, iar pâinea de bază a suportat o majorare ca urmare a creşterii tarifelor la combustibil şi a ponderii costurilor cu forţa de muncă.

Ministerul mai susţine că s-a adresat Consiliului Concurenţei, în data de 27 noiembrie, pentru a analiza situaţia de pe piaţa produselor de panificaţie şi a dispune  măsuri specifice.

Ce se întâmplă în Franţa

Potrivit G4Media, Franţa a adoptat în octombrie, din a doua încercare, o nouă lege a agriculturii, care îşi propune să rezolve dezechilibrul de putere apărut în lanţul de aprovizionare. Potrivit Le Figaro, fostul ministrul francez pentru alimentaţie şi agricultură, Stéphane Travert, în mandatul căruia a fost iniţiat proiectul de lege, a declarat în repetate rânduri că prin noul act normativ se urmăreşte oferirea unui preţ echitabil agricultorilor pentru produsele lor. Astfel, noua lege prevede că baza pentru construirea preţurilor o vor reprezenta costurile de producţie pe care le înregistrează agricultorii.

De asemenea, noua lege interzice supermarketurilor să mai facă discounturi mai mari de 34%, dar şi să vândă un produs la un preţ mai mic decât costul plătit furnizorului plus 10%. Unii retailerii au avertizat că actul normativ ar putea aduce scumpiri de până la 10% la circa 3.000 de produse, potrivit Reuters, lucru negat în repetate rânduri de autorităţile franceze.

Aplicarea noii legi a fost amânată ca urmare a protestelor violente ale „vestelor galbene”, francezi nemulţumiţi de creşterea costului vieţii, scriu jurnaliştii de la Reuters.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite