Bani

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Finanţelor: „De la 1 ianuarie va intra în vigoare noul punct de pensie, la 1.586 de lei”. Câciu spune că guvernanţii „se gândesc” să echilibreze pensiile speciale

20
30 Nov 2021 22:54:52
Autor: Mălina Gîndu
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat marţi seară că de la 1 ianuarie va intra în vigoare noul punct de pensie şi, tot în luna ianuarie, pensionarii cu venituri între 1.000 şi 1.600 de lei vor primi un ajutor de 1.200 de lei care poate fi folosit pentru cumpărăturile zilnice. Ministrul a precizat că deciziile vor fi implementate fie prin Legea bugetului de stat, fie prin OUG, dacă bugetul nu va fi aprobat până atunci.

„De la 1 ianuarie avem clar creşterea pensiei minime la 1.000 de lei. Va intra în vigoare noul punct de pensie, la 1.586 de lei. Forma pe care intră, că va fi Legea bugetului aprobată până atunci sau OUG care va reglementa aceste lucruri, vom vedea în zilele următoare”, a declarat Adrian Câciu, marţi seară la România TV.
 
Întrebat dacă va fi introdusă a 13-a pensie, Câciu a declarat că este vorba doar despre un sprijin pentru pensionarii cu venituri mici.
 
„În ianuarie intră acest sprijin temporar, va fi doar în luna ianuarie, pentru pensionarii cu venituri între 1.000 şi 1.600 lei. (...) Acest sprijin este în plus faţă de ceea ce înseamnă legea consumatorului vulnerabil, este pentru coşul de consum al pensionarului cu venituri mici. Pot fi folosiţi pentru orice, de la medicamente la mâncare. Nu aş privi-o ca pe a 13-a pensie, aş privi-o ca un sprijin temporar pentru persoanele cu venituri mici”, a declarat Câciu.
 
Adrian Câciu a mai specificat că pensiile mari nu vor fi taxate în plus, el explicând că este vorba de o modificare a Codului Fiscal.
 
„Este vorba de a elimina o excepţie care a fost introdusă în Codul Fiscal, excepţie asupra contribuţiilor de asigurări de sănătate şi ne referim la toate pensiile din toate sistemele de pensii care depăşesc 4.000 de lei. Vor plăti 10% CASS, din diferenţa care depăşeşte 4.000 de lei, nu toată suma”, a mai declarat Câciu.
 
Ministrul Finanţelor: „Trebuie să facem o echilibrare a pensiilor speciale”. Sunt vizaţi pensionarii militari
 
Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, anunţă că guvernanţii se gândesc să facă o echilibrare a pensiilor speciale. Cei vizaţi sunt pensionarii militari, mulţi dintre aceştia având venituri mai mici decât alte categorii.
 
„Există o problemă a pensiilor speciale care nu au fost indexate de ani de zile”, a spus marţi seara, la România TV, noul ministru de Finanţe.
 
Câciu a mai spus că numeroşi pensionari militari au pensii foarte mici în comparaţie cu alte persoane din aceeaşi categorie, pe listă fiind chiar şi veterani din Irak şi Afganistan. „Trebuie să facem o echilibrare pentru că sunt foarte mulţi care au rămas cu venituri foarte mici”, a adăugat Adrian Câciu.
 
Modificările care îi privesc pe pensionarii militari vor fi făcute împreună cu Ministerul de Interne şi cu Ministerul Apărării Naţionale.
 
Conform obiectivelor adoptate în Programul de Guvernare al cabinetului Ciucă, se vor face recalculări pentru şase categorii de pensii de serviciu, plecând de la principiul contributivităţii, cu respectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale.
 
Cele 6 categorii de pensii la care se face referire sunt cele stabilite prin Legi speciale, de care beneficiază magistraţii (foşti judecători şi procurori), foştii grefieri (personal auxiliar al instanţelor şi parchetelor), foşti angajaţi ai Corpului Diplomatic, foştii parlamentari, foşti angajaţi ai Aviaţiei Civile şi foşti angajaţi ai Curţii de Conturi.
 
Pensiile magistraţilor a crescut luna aceasta cu 39 de lei, de la 20.079 lei în octombrie, la 20.118 lei.
 
Citeşte şi: Pensia de rând a crescut cu 2 lei în noiembrie, cea a magistraţilor cu 39 de lei. La ce nivel au ajuns pensiile speciale
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

imacandi
1.12.2021, 09:10:46

adica sa le mai dati bani in plus ....

+7 (9 voturi)
om bun
1.12.2021, 09:15:13

Mai Caciule tot comunisti ati ramas ,te doare aia de pensiile speciale nemuncite dar de pensionari de rand care au cotizat o viata de om putin iti pasa ,oameni buni asa arata un stat politienesc bolsevic are grija de cei care fac serviciul in folosul lor al politicienilor privilegii peste privilegii pentru cei ce stau cu armele atintite catre popor asta faceti de 85 de ani bolsevicilor ,pensiile trebuie sa reprezinte contributivitatea cat omul a muncit nu pensii speciale umflate din pix fara nicio cotizatie hotilor .

+8 (8 voturi)
Constantine Constantine
1.12.2021, 09:17:23

Eu cu aia 1200 lei o sa merg la cumparaturi.O sa cumpar chibrite ca sa va dau foc.Cresterea pensiilor continua sa fie anacronica acel 10% urmind sa fie distribuit uniform pentru toate categoriile de pensionari.Adica ala cu 1000 de lei va primi in plus100 de lei iar ala cu 10000 va primi 1000 de lei.In ritmul asta disproportia se va adinci odata cu trecerea anilor.Pentru pensiile mari ar trebui institui un plafon care sa beneficieze doar de rata de imflatie iar cele mici sa beneficieze de procente mai mari.La preturile pe care le vor avea bunurile de larg consu, in special alimentele, gazele si energia 100 de lei in plus reprezinta o gluma.

+7 (9 voturi)
muresan anna
1.12.2021, 09:22:54

Pensiile speciale le-ati creat voi oamenii politici. Ati acordat sume imense, fara noima, dupa placul vostru. Acuma va ganditi.......cum sa mai masluiti.

+10 (12 voturi)
Mironov George
1.12.2021, 10:06:52

In Romania se aplica proverbul "BOII ara iar CAII stau in grajd si mananca".

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările