Bani

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Muncii despre interzicerea cumulului pensie - salariu la stat: Propunerea va ţine cont de situaţia celor cu pensii mici, chiar sub salariul minim brut

7
8 Dec 2019 22:29:56
Autor: News.ro
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a făcut duminică seară precizări în legătură cu intenţia de a interzicerea cumulului pensie - salariu de la stat, spunând că propunerea va ţine cont de situaţia celor cu pensii mici, chiar sub salariul minim brut.

”Lucrez la un proiect de lege pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public. Celor vizaţi, celor apţi de muncă, nu le interzice nimeni dreptul la muncă. Li se cere să opteze între salariu la stat şi pensie. Sau, după pensionare, dacă sunt apţi de muncă, pot completa veniturile în privat. Oricum, pe legislaţia actuală (şi sunt persoane), cei la limita vârstei de pensionare îşi pot prelungi puţin activitatea. În toată Europa se simte o tendinţă de creştere a vârstei de pensionare, atunci când oamenii doresc şi pot să mai rămână în activitate. Respectul meu sincer pentru toţi cei care vor să muncească. Propunerea va ţine cont de situaţia celor cu pensii mici, chiar sub salariul minim brut. Problema trebuie pusă în mod transparent şi corect. Să nu sufere cei cu venituri mici”, scrie ministrul pe Facebook.
 
Violeta Alexandru precizează că o asemenea măsură respectă deciziile Curţii Constituţionale care a cerut să nu se afecteze drepturi, cum ar fi dreptul de a fi ales, indiferent de vârstă.
 
Ministrul îşi începe postarea spunând că are 44 de ani.
 
”Cum ar fi să auziţi de mine că mă pensionez anul viitor? După care imediat revin la o instituţie publică ca să mă angajeze? Pe un loc pe care ar fi candidat şi un tânăr absolvent, de exemplu. Salariile din sistemul public sunt astăzi deosebit de atractive, pe lângă siguranţa locului de muncă. Nu este corect ceea ce se întâmplă. Să avem curajul să recunoaştem. Peste tot în lume sistemul de pensii este gândit să-i ajute pe cei care nu mai pot lucra. Pe ei statul trebuie să îi respecte; să aibă grijă de ei”, spune Violeta Alexandru.
 
Ministrul Muncii Violeta Alexandru a anunţat sâmbătă, la Digi 24, că este în curs de elaborare un proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de angajat la stat.
 
Ea a anunţat că se lucrează la un proiect de lege referitor la pensionarii care sunt angajaţi în instituţii de stat, proiect care va fi finalizat pe măsură ce vor fi strânse toate informaţiile legate de cei care ar putea fi vizaţi.
 
"Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare". a opinat ministrul.
Violeta Alexandru a menţionat că în foarte scurt timp va prezenta în guvern o "propunere coerentă", pentru a decide asupra formei finale şi a modului de prmovare a legii.
 
Guvernul Boc a adoptat în decembrie 2008 un act normativ similar, OUG 230, pentru care Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională.
 
CCR a admis, în ianuarie 2009, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, argumentând că OUG afecteaza drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Hoher Herman
8.12.2019, 23:00:50

Bah, da' chiar nu poate sa existe o lege fara "exceptii" adaugate? Legile de baza americane au fost scrise acum peste 200 de ani. Si asa au ramas. Doar nerozii de pe mlastina Dambovitei tot adauga, schimba, carpesc. Asa-i daca sunt facute de "hetnici analfabeti". Si turma asta noua parca este mai natanga decat tot ce a avut Romania pana acum.

-1 (3 voturi)
edi edi
9.12.2019, 08:19:58

sa se interzica cumulul pensiei cu salariul sub orice forma nu sa ramana cei cu pensia sub salariul minim pe economie, ori part time , ori plati cu ora, gasesc tot felul de chichite sa mai ramana si tinerii nu au de lucru sunt pe strazi toti, eu am un nepot cu studii si nu gaseste de lucru pentru ca toate posturile sunt ocupate cu batrani si restul unde pe ici colo ar fi sunt aranjate toate cu pile. Isi tot depune CV si da concurs si apoi il suna ca ne pare rau, pentru ca sunt aranjate posturile. Pana nu vad legea sa apara negru pe alb pur si simplu NU CRED ca se va intampla. au venit de o luna guvernul asta dar nu au scos nicio lege anti coruptie ca asta. si abrogati si Legea aia cu functionarii publici si din invatamant in care cei care au 65 de ani nu se pensioneaza inca pe motiv ca mai pot ramane inca 3 ani cu acordul sefului. pai va dati seama ca toti raman inca 3 ani (o viata de om) plus dupa aceea gasesc ei modalitati part time, proiecte, plata cu ora ma refer la invatamant. asa ca Guvernul sa isi deschida bine ochii ce lege aduce.

+1 (1 vot)
Tăunu
9.12.2019, 08:55:30

Măsura este foarte bine venită, aşteptăm concretizarea. Ca o informaţie, e bine de ştiut că majoritatea pensiilor sunt sub salariul minim net, salriul minim brut e lux pentru pensionari !

+1 (1 vot)
Tăunu
9.12.2019, 08:58:50

E bine de ştiut că patronii preferă să angajeze pensionari cărora le dă salarii mici, sunt defavorizaţi tinerii !

costica cova
9.12.2019, 09:42:40

Dacă ai plecat dintr-un sistem (de la stat ) nu te poți întoarce în același sistem...mergi la privat și atunci nici CCR nu mai poate spune că ai dreprurile îngrădite...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările