Bani

articolul anterior articolul urmator

Munca la negru şi evaziunea, taxate drastic din acest an. Ce planuri are Guvernul

0
6 Mar 2019 20:54:29
Autor: Elena Deacu

Guvernul vrea să majoreze substanţial amenzile pentru munca la negru şi evaziunea fiscală, potrivit propunerilor făcute în Planul Anual de Lucru al Guvernului.

Pe lista propunerilor de acte normative regăsite în Planul Anual de Lucru al Guvernului pentru 2019 se regăseşte o astfel de iniţiativă la capitolul fiscalitate: „Proiect de Lege privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. (...) Capitolul politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget - Majorarea drastică a amenzilor/penalităţilor pentru evaziune şi muncă la negru”.

Nu este detaliat însă ce majorări presupune acest proiect.

Amenzile pentru munca la negru sunt, în prezent, destul de mici, comparativ cu taxele pe care trebuie să le plătească un angajator către stat pentru un salariat.

Codul Muncii arată că prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

În schimb, pentru un contract de muncă încheiat pe salariul minim de 2.080 de lei, angajatul primeşte „în mână” 1.263, în timp ce angajatorul plăteşte către stat taxe în valoare totală de 864 lei, atât în numele său, cât şi al angajatului. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările