Bani

articolul anterior articolul urmator

Nemţii au cheltuit 1600 miliarde şi au câştigat 4900 miliarde dolari prin Unificare

5
28 Nov 2013 21:27:23
Lulea Marius Dorin

Acum că românii îşi doresc Unirea, ruşii vin să ne sperie cu faptul că aceasta ar costa prea mult. Culmea ironiei este că agenţii de propagandă folosesc drept exemplificare chiar cazul Germaniei, care a decis reunificarea în 1989. Unii o fac din ignoranţă iar alţii pentru că sunt puşi să lase acest mesaj în societate.

 

Pe data de 26 noiembrie am asistat la o prezentare făcută de către ziarul Adevărul împreună cu Fundaţia Universitară a Mării Negre. În cadrul acestei dezbateri unul dintre profesori, şi îmi cer scuze că nu am reţinut numele dar acustica era una dezastruoasă, a prezentat foarte clar dacă prin Unire Germania a pierdut sau Nu.

(poate chiar ne pune la dispoziţie tot materialul)

Se pare o evaluare exactă a unificării nu s-a realizat, dar anumite calcule au dus la următoarele: 1600 de miliarde de dolari au fost cheltuiţi în 20 de ani pentru reducerea decalajului dintre cele două Germanii, dar în aceeaşi perioadă Germania reîntregită a obţinut beneficii de peste 4900 de miliarde de dolari. 
 
Dacă ar fi să gândim în termeni de societate comercială am putea spune că Reunificarea Germaniei a reprezentat chiar o afacere foarte profitabilă care a împins pe nemţi la nivelul de cel mai puternic stat european şi la a treia putere mondială. Până în 1989 statul German nu a deţinut niciodată prima poziţie din Europa.
 
Se pare că investiţiile din Germania Democrată au fost cele care au permis relansarea economiei vest Germane iar marele beneficiu a venit din mediul privat.
 
Ba mai mult, mare parte din cheltuielile de 1600 de miliarde de dolari au venit din fondurile europene dar au fost cheltuite aproape integral de către companiile germane.
 
Deci experienţa arată că Reunirea ne va face mai puternici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

miheil
29.11.2013, 05:21:31

Daca unirea cu Moldova de Est i-a facut mai puternici pe rusi, de ce nu i-ar face mai puternici si pe romani, mai ales ca nu exista bariera lingvistica?

+1 (3 voturi)
Cezar
29.11.2013, 08:50:14

Evident ca mama Rusia are beneficii de pe urma fostelor state comuniste si face multe pentru a mentine in stare de semisclavie populatia din acste tari. Pentru Moldova deja e prea tarziu, dar vad ca a ajuns sa plateasca Ucrania sa mai stea o data. Populatia insa resimte cel mai mult asuprirea rusilor si au iesit in strada in ciuda conducatorilor corupti care ar trebui sa atarne in streang.

0 (2 voturi)
Adrian Ghimus
29.11.2013, 10:12:13

Pe scurt: Pe români iar costa 4900 de miliarde unirea cu Moldova (Basarabia) și ar câștiga 1600 de miliarde. Românii sunt altfel. Într-un fel sunt non-nemți.

+3 (5 voturi)
gogu58
29.11.2013, 15:05:18

Nemtii putea sa cheltuie si 3.000 de miliarde ca aveau de unde. Noi nu ne permitem nici 100 de milioane...

+1 (1 vot)
Stan Patitu
30.11.2013, 23:33:53

Comparatia cu Germania e total deplasata. Daca ne aducem aminte bine RFG din 1989 avea o economie care functiona eficient si cu profit. RDG avea o populatie activa care isi dorea sa traiasca ca in vest. Romania la ora actuala nu are o economie eficienta, nu ofera locuri de munca pentru populatia proprie care e in scadere; ca sa nu vorbim despre capital pentru investitii. Moldovenii de peste Prut sunt plecati si ei in numar destul de mare la munca, iar pensionarii si copii ramasi acasa numai de reconstructie si de investitii nu sunt pregatiti. Politicienii care vin cu astfel de idei ar face bine sa ne arate ceva concret.

Modifică Setările