Bani

articolul anterior articolul urmator

Niculae Havrileţ, şeful ANRE: Facturile la gaze naturale ar putea să scadă cu 1-3% din aprilie, ca urmare a eliminării importurilor

3
20 Mar 2015 17:20:34
Autor: Daniel Ionascu
Importurile vor fi eliminate din coşul populaţiei din luna aprilie  FOTO Mediafax
Importurile vor fi eliminate din coşul populaţiei din luna aprilie  FOTO Mediafax

Valoarea facturii la gaze naturale ar putea să scadă cu 1-3% la 1 aprilie, ca urmare a eliminării importului de gaze ruseşti, însă preţul gazelor din producţia internă poate creşte cu 6-7% de la 1 iulie, în funcţie de rezultatul discuţiilor dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Din 1 aprilie nu mai impunem import nimănui, iar din 1 ianuarie oricum nu mai există coşul de gaze pentru industrie, ci doar pentru consumatorii casnicici. Anul acesta considerăm că nu vom mai depinde de import, dar asta nu înseamnă că acordurile de import ale firmelor nu rămân în vigoare“, a spus Havrileţ, citat de Mediafax.
 
Piaţa de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate.
 
FMI şi Comisia Europeană (CE) au cerut Guvernului să crească preţul gazelor pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET) de la 53,3 lei la 62 lei MWh, de la 1 aprilie. Guvernul a avansat preţul de 58 lei, neacceptat de FMI şi CE.
 
Refuzul de a creşte preţul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost încheiată o nouă scrisoare de intenţie la acordul cu FMI.
 
Creşterea preţului a fost însă amânată de Guvern, care doreşte prelungirea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate cu trei ani, până la 30 iunie 2021.
 
Havrileţ a adăugat că ANRE a propus FMI ca preţul gazelor să fie ajustat o singură dată pe an, la sfârşitul perioadei reci, iar nu de două-trei ori pe an ca până acum.
 
De asemea, se mai discută cu FMI şi varianta ca preţul gazelor din producţia internă să fie fixat în 1 iulie la 62 lei pe MWh şi să nu mai fie modificat până cel puţin în 1 aprilie 2016.
„ANRE a cerut FMI să nu mai fie creşteri de preţ de două-trei ori pe an, ci o singură dată pe an. FMI este de acord cu asta“, a spus Havrileţ.
 
Potrivit calendarului de creştere a preţului gazelor din producţia internă, în 2018 preţul ar urma să fie 119 lei pe MWh, însă este necesară revizuirea acestui plan, din cauza schimbării situaţiei din piaţă şi a scăderii consumului.
„Conform calendarului, preţul ar urma să fie 119 lei în 2018. Vrem să închidem calendarul la preţul pieţei, care acum este de 90 lei pe MWh. Împreună cu Ministerul Energiei, ANRE va face un alt calendar, valabil tot până în 2018, dar, dacă vor fi dezechilibre între calendar şi situaţia din piaţă, cu posibilitatea extinderii până în 2021. În noul calendar vom merge pe preţul de închidere de 90 lei, în loc de 119. Posibil să fie însă mai mic, în jur de 72-75 de lei pe MWh“, a spus Havrileţ.
 
El a adăugat că, teoretic, calendarul de liberalizare a preţului gazelor din producţia internă ar putea fi închis şi acum, dar creşterea preţului ar fi „abruptă“.
 
Mai puteţi citi:
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

M Costi
21.03.2015, 05:12:54

Cata vreme salariul mediu in Romania este un sfert sau o treime fata de media europeana este o mare prostie sa aliniezi pretul gazelor naturale romanesti la cele comercializate in Occident ! Singurul criteriu pt pretul gazelor naturale romanesti trebuie sa fie pretul de cost . Altfel , pierdem lupta pentru competitivitate , se va produce tot mai putin in tara , firmele romanesti vor fi conduse spre faliment iar milioane de romani vor continua sa emigreze.

+2 (2 voturi)
Marius Ciprian
21.03.2015, 15:07:11

Havrilet asta incearca sa momeasca flamandul cu bombonele,mai rau ca pe niste copii mici.Trendul la gaze naturale este de crestere a pretului deoarece ,,reprezentantii,, nostri au acceptat cea ce FMI si CE au dictat.Cica asta este ,,liberalizarea,,Care piata libera cata vreme noi nu avem o sursa alternativa serioasa si doi mari si tari producatori interni?Prin ,,liberalizare,, incercam sa ne saracim si mai tare,practic ne dam cu stangul in dreptul.Romania nu poate avea preturi ,,europene,, decat atunci cand cetatenii ei vor avea venituri europene,nu romanesti!

Tăunu
23.03.2015, 12:12:24

Faptul că nu mai importăm gaze denotă, dacă mai era cazul, distrugerea industriei României, nu mai sunt fabrici să consume gaze. Milioane de români şi-au luat straiţa în băţ şi au plecat încotro văd cu ochii, acum, cică, au dreptul la libera circulaţie, să fie căpşuanri, săpători de şanţuri, curăţitori de weceuri. Şmecherii, în schimb, se descurcă în Marele Jaf Microsoft, EADS, retrocedări, ăştia au de lucru în ţară !

Modifică Setările