Bani

articolul anterior articolul urmator

Noi reguli la plata cu cardul, aplicate de sâmbătă. Ce schimbări aduce regulamentul PSD2

12
12 Sep 2019 08:44:18
Autor: Afrodita Cicovschi

Tot mai mulţi români au carduri bancare, fie de credit, fie de debit, pe care le folosesc în mod obişnuit pentru efectuarea plăţilor, fie la comercianţi sau bancomate, fie online. De sâmbătă, regulile se schimbă radical.

Concret, de sâmbătă, 14 septembrie, devin aplicabile prevederile Regulamentului Delegat (UE) 2018/389 de completare a Directivei UE nr. 2366/2015 a Parlamentului European şi a Consiliului (PSD2) cu privire la ”standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienţilor şi standardele deschise, comune şi sigure de comunicare (Regulamentul UE)”.
 
Acest Regulament, direct aplicabil în România, stabileşte cerinţele tehnice şi măsurile de securitate pentru autentificarea strictă a clienţilor (SCA) şi pentru comunicarea în condiţii de siguranţă cu terţii prestatori de servicii de plată (Terţi PSP). Aceştia, conform PSD2, vor putea oferi consumatorilor, la cererea şi pe baza consimţământului lor, noi tipuri de servicii de plată, cu privire la conturile de plăţi accesibile online ale consumatorilor deschise la bănci sau la alţi prestatori.
 
La plăţile online cu ajutorul cardului, pe lângă parola 3D Secure primită prin SMS la numărul de telefon înregistrat în sistem, va trebui să introduceţi şi un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de paşaport, dacă nu aveţi CNP.
 
Se aplică o nouă regulă şi pentru plăţile făcute fără PIN. Pentru unele plăţi contactless la POS va fi necesar să introduceţi codul PIN. Regulamentul UE 2018/389 de completare a Directivei UE nr. 2366/2015 a Parlamentului European şi a Consiliului (PSD2) prevede că după fiecare 5 plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.
 
Conform directivei PSD2 şi Regulamentului UE, dacă alegeţi să oferiţi acces la conturile de plăţi deschise la băncile din România unui Terţ PSP, cum ar fi o companie fin-tech sau altă bancă, ar trebui să aveţi control asupra permisiunilor şi informaţii complete în orice moment privind datele la care are acces respectivul terţ.
 
Cele mai multe bănci româneşti îşi notifică în aceste zile clienţii cu privire la noile condiţii şi le comunică actualizări ale contractelor, aplicabile din 14 septembrie.
 
De altfel, ING Bank a trimis încă de miercuri clienţilor săi o notificare prin care-I anunţă că, începând de sâmbătă, 14 septembrie, plata cu cardul online sau în magazine se va schimba, ca urmare a intrării în vigoare a cerinţelor obligatorii impuse de directiva europeană de plăţi PSD2. 
 
Potrivit ING Bank, plăţile se vor face astfel:
 
Plăţile pe internet şi în magazine se vor efectua în baza aplicării procedurii de autentificare strictă a clienţilor (SCA) cu anumite excepţii (plăţi de valoare mică sau plăţi recurente). Asta înseamnă că vor trebui parcurşi câşiva paşi adiţionali pentru validarea/autorizarea plăţilor în online şi în magazine.
 
Cum plăteşti pe site-uri care folosesc serviciul 3D Secure:
 
La plăţile online cu ajutorul cardului, pe lângă parola 3D Secure primită prin SMS la numărul de telefon înregistrat în sistem, va trebui să introduceţi şi un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de paşaport.
 
Cum plăteşti cu cardul în magazine:
 
Pentru unele plăţi contactless la POS va fi necesar să introduci codul PIN. Regulamentul UE prevede că după fiecare 5 plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 de euro, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.
 
Conform directivei PSD2 şi Regulamentului UE, dacă alegeţi să oferiţi acces la conturile de plăţi deschise la băncile din România unui Terţ PSP, cum ar fi o companie fin-tech sau altă bancă, ar trebui să aveţi control asupra permisiunilor şi informaţii complete în orice moment privind datele la care are acces respectivul terţ.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Ionel Marcu
12.09.2019, 09:05:11

Nasol! Era mai simplu să spânzure câțiva hackeri în piața publică și să-i lase acolo câteva zile, să-i vadă toți, direct sau pe you tube (viral).

+8 (10 voturi)
un motan intransigent
12.09.2019, 09:48:48

Ionel Marcu, Corect, subscriu! Cu entuziasm!...

+4 (6 voturi)
Pitrea Piron
12.09.2019, 10:36:00

Credeam ca schimbarea majora este ca se tine cardul numai cu mana stanga, cea dreapta fiind interzisa.

+2 (2 voturi)
Radu Mircea
12.09.2019, 12:15:49

# lonel Marcu Ar fi fost simplu daca eram un stat islamic Marcule , dar fiindca suntem in Europa Unita mai bine punem inca o serie de lacate pe conturile noastre . Spinzuratoarea ar fi o modalitate eficienta numai DACA poti sa prinzi hackerul , dar de obicei hackerii sunt cu doua clase inaintea gaborilor . Aia prinsi probabil sunt turnati de ceilalti invidiosi .

+4 (4 voturi)
The Fog
12.09.2019, 11:27:56

Am crezut ca mai nou PSD (2) ne va fura banii direct de pe card...

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările