Bani

articolul anterior articolul urmator

Noile reguli privind plata cu cardul au intrat deja în vigoare. Ce trebuie să ştie românii

3
14 Sep 2019 13:00:27
Autor: Afrodita Cicovschi

Noile reguli privind plata cu cardul au intrat sâmbătă în vigoare, conform reglementărilor europene privind autentificarea clientului (SCA) din Directiva revizuită privind serviciile de plată (PSD2). Cerinţele SCA aduc mai multă uşurinţă şi siguranţă pentru consumatori la plata bunurilor şi serviciilor online şi ajută la combaterea fraudei.

Cum plăteşti pe site-uri care folosesc serviciul 3D Secure:
 
La plăţile online cu ajutorul cardului, pe lângă parola 3D Secure primită prin SMS la numărul de telefon înregistrat în sistem, va trebui să introduceţi şi un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de paşaport.
 
Cum plăteşti cu cardul în magazine:
 
Pentru unele plăţi contactless la POS va fi necesar să introduci codul PIN. Regulamentul UE prevede că după fiecare 5 plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 de euro, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.
 
Conform directivei PSD2 şi Regulamentului UE, dacă alegeţi să oferiţi acces la conturile de plăţi deschise la băncile din România unui Terţ PSP, cum ar fi o companie fin-tech sau altă bancă, ar trebui să aveţi control asupra permisiunilor şi informaţii complete în orice moment privind datele la care are acces respectivul terţ.

De sâmbătă, 14 septembrie, devin aplicabile prevederile Regulamentului Delegat (UE) 2018/389 de completare a Directivei UE nr. 2366/2015 a Parlamentului European şi a Consiliului (PSD2) cu privire la ”standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienţilor şi standardele deschise, comune şi sigure de comunicare (Regulamentul UE)”.
 
PSD2 (Directiva 2015/2366 / UE) promovează servicii inovatoare de plată mobilă şi prin internet realizând un mediu mai sigur pentru consumatori, informează Comisia Europeană pe site-ul oficial.
 
Acest Regulament, direct aplicabil în România, stabileşte cerinţele tehnice şi măsurile de securitate pentru autentificarea strictă a clienţilor (SCA) şi pentru comunicarea în condiţii de siguranţă cu terţii prestatori de servicii de plată (Terţi PSP). Aceştia, conform PSD2, vor putea oferi consumatorilor, la cererea şi pe baza consimţământului lor, noi tipuri de servicii de plată, cu privire la conturile de plăţi accesibile online ale consumatorilor deschise la bănci sau la alţi prestatori.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Cladoveanu Ciprian
14.09.2019, 21:48:07

Mi-e sila/lene/greu sa platesc si cu sms-ul ala pe care ti-l dau la orice tranzactie on line! Acum, pe langa sms(6 cifre) vor mai fi inca 4 cifre(ultimele 4 de la CNP), in total 10! Se vor bloca de le va lua naiba, se va incurca lumea in ''stiinta''! si pana la urma, asta ar trebui sa fie alegerea ta - cata securitate vrei! Banii mei, riscul meu!

+2 (2 voturi)
Daniel S.
14.09.2019, 23:23:21

Pai nu prea e "banii mei, riscul meu", pt ca odata ce ti se fura banii de pe card suni 24/24 la banca si injuri, si ameninti, si etc.

-2 (2 voturi)
Cladoveanu Ciprian
15.09.2019, 19:49:21

Sunt dispus sa merg la banca si sa semnez ca nu o sa plang in caz ca! Oricum, nu am niciodată atatia bani pe card(si in general), incat sa plang dupa ei!