Bani

articolul anterior articolul urmator

Noua şefă a ANAF a îndeplinit programul de colectare. Fiscul a strâns peste 23 de miliarde de lei, în iunie

4
15 Jul 2019 16:47:36
Autor: Elena Deacu
Mirela Călugăreanu FOTO Mediafax
Mirela Călugăreanu FOTO Mediafax

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală susţine că şi-a îndeplinit programul de colectare stabilit prin legea bugetului, după ce în luna iunie a reuşit să colecteze venituri bugetare în sumă de 23,10 miliarde de lei. Această performanţă vine după un dezastru la colectare în ultimele luni, care au dus la schimbarea şefei Fiscului.

„S-a îndeplinit programul de colectare stabilit prin legile bugetare anuale, respectiv Legea bugetului de stat nr. 50/2019 şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat nr. 47/2019. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, suma colectată a fost mai mare cu 4 miliarde de lei (+21,1%)”, anunţă ANAF într-un comunicat.

Instituţia mai precizează că, în acelaşi timp, în iunie s-a restituit contribuabililor TVA în cuantum de 1,20 miliarde de lei, iar în semestrul I 2019 TVA restituită a totalizat 9,20 miliarde de lei, cu 395,37 milioane de lei în plus faţă de perioada similară a anului 2018.

„Obiectivul ANAF este de a asigura veniturile statului prin creşterea gradului de colectare, iar printre priorităţi se numără rambursarea sumelor cuvenite din TVA, necesare dezvoltării activităţii mediului de afaceri”, conchide ANAF.

Începând cu data de 3 iunie, Mirela Călugăreanu este noua şefă ANAF, după ce ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a demis-o pe Mihaela Triculescu.

Numită şefă la ANAF în luna ianuarie, Triculescu a dovedit faptul că parcursul său profesional nu o califică pentru o funcţie atât de înaltă, existând mai multe luni în care colectarea a fost un dezastru.

ANAF nu a reuşit să realizeze planul de încasări de venituri bugetare în martie şi aprilie, arăta un document dezvăluit recent de senatorul PNL Florin Cîţu.

Şi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a fost nemulţumit de activitatea Mihaelei Triculescu. „Sarcina pe care orice şef al ANAF este de a colecta, de a restructura, de a reforma sistemul. Vis a vis de partea de colectare, categoric putea să fie mai bună. Nu pot să mă declar mulţumit, nu am să spun altfel decât este situaţia reală”, spunea Eugen Teodorovici despre şefa Fiscului, Mihaela Triculescu, la începutul lunii mai.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

foarte atent
15.07.2019, 20:45:20

deci angajata la inceputul lunii...a aplicat masuri si gata cresterea?! pai colectarea e rezultatul masurilor din lunile anterioare, date de fostul sef !! behehe, behehe!!

-1 (1 vot)
mitrut
15.07.2019, 22:26:39

Basme!

Cel Mare Scarambeu
16.07.2019, 07:45:24

A realizat planul din pix???

mircea miricioiu
16.07.2019, 11:19:22

deci asta inseamna eficienta. ai venit azi la conducere, maine deja ai dat planul peste cap si ai incasat si ai adus la buget toti banii pe care teodorovici i-a imprumutat anul asta. cea mai inspirata numire. sa ne traiasca. la oha