Bani

articolul anterior articolul urmator

O nouă lună cu rambursări uriaşe de TVA. USR l-a acuzat pe Teodorovici că a amânat plăţile din 2018, pentru a reduce deficitul

2
15 Apr 2019 15:58:37
Autor: Elena Deacu
Eugen Teodorovici FOTO Inquam Photos / George Călin
Eugen Teodorovici FOTO Inquam Photos / George Călin

Fiscul anunţă că rambursează, în luna aprilie, o nouă tranşă uriaşă de TVA, în valoare de aproape 2 miliarde lei. Luna trecută, când ANAF a rambursat 2,6 miliarde lei, USR l-a acuzat pe ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici că a amânat plăţile către companii, anul trecut, pentru a reuşi să încadreze deficitul bugetar sub limita de 3%.

„Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) rambursează, în luna aprilie 2019, TVA  în valoare de 1.934,5 milioane de lei. Suma include, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA soluţionate prin decizii de rambursare înregistrate în baza de date până la 23.02.2019. Astfel, deconturile cu restituire şi compensare se ridică 1.483,1 milioane de lei. De asemenea, deconturile cu compensare integrală au un cuantum de 421,8 milioane de lei.  În cazul deconturilor cu compensare parţială suma este de 29,6 milioane de lei. Pentru sumele de restituit, care totalizează 1.450,2 milioane de lei, plata efectivă este realizată în două tranşe: Tranşa I - 529,8 milioane de lei; Tranşa II - 920,3 milioane de lei”, anunţă Fiscul, într-un comunicat.

În martie, ANAF transmitea că rambursează TVA în valoare de 2,6 miliarde lei.

USR: Teodorovici a falsificat datele privind deficitul

Deputatul USR Claudiu Năsui i-a cerut atunci demisia ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici, pe care l-a acuzat că a falsificat datele privind deficitul bugetar pentru anul 2018 prin faptul că Guvernul a amânat timp de mai multe luni să ramburseze TVA către companiile româneşti, pentru a se încadra în limita de 3% a deficitului.

Ce s-a întâmplat de au fost deodată atât de mari rambursările? Deputatul a explicat, atunci: „Din ianuarie până în octombrie 2018, media rambursărilor lunare de TVA era de 1,4 miliarde, cât e normal să fie. În luna noiembrie, însă, guvernul a intrat în panică maximă pentru că depăşea ţinta de 3% deficit. Depăşirea ţintei ar fi fost semnalul cel mai clar că guvernul ne minte. Că, în ciuda tuturor creşterilor de taxe, tot nu au suficienţi bani”.

Potrivit lui Năsui, în ultimele luni ale anului devenea tot mai clar că statul român nu mai face faţă cheltuielilor. Ţinta de deficit de 3% era ca şi depăşită în ochii multora. De aceea statul a intrat în modul de avarie şi a început să amâne toate plăţile pe care le mai putea amâna. Printre aceste plăţi s-au aflat şi rambursările de TVA, adică bani care nici măcar nu erau ai statului.

Deputatul susţinea că statul a ţinut bani care nu erau ai lui doar ca să se încadreze în deficit. „Adică, guvernul nu doar că a falsificat datele privind deficitul cu bună ştiinţă, dar a şi sabotat economia prin a reţine banii întreprinderilor româneşti”, acuza Năsui.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Davide Isa
16.04.2019, 07:29:34

Pai daca si-au dat OUG cu neasumarea raspunderii , ne mai miram? Apropos, o fi constitutional / legal?

foarte atent
16.04.2019, 09:24:29

asta arata ce fel de legi avem...Orlando va joaca pe degete pe toti economistii lui peshte prajit... nasalui s-a adaugat lui partzu si latra ca prostii...ma, astea-s legile pe care voi le-ati facut, ma!!!