OFICIAL Cum se va calcula taxa impusă companiilor din energie. Titularii riscă să plătească pentru tot business-ul, dacă nu raportează afacerile din energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile din energie vor plăti în acest an taxa de 2% din cifra de afaceri pe baza afacerilor din energie şi gaze estimate pe anul 2018, ei fiind obligaţi să trimită datele către ANRE până la data de 20 februarie. În caz contrar, ei vor plăti o taxă pe tot business-ul, chiar dacă nu are legătură cu energia, arată un proiect de ordin publicat marţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Documentul, aflat deocamdată în dezbatere publică, arată că titularii licenţelor acordate de ANRE în domeniile energiei electrice, energiei electrice şi termice în cogenerare şi gazelor naturale au obligaţia de a plăti anual ANRE o contribuţie bănească egală cu 2% din cifra de afaceri realizată în anul precedent din activităţile ce fac obiectul licenţelor acordate.

Proiectul reiterează că titularii licenţelor acordate pentru desfăşurarea de activităţi/servicii în domeniul energiei electrice şi termice în cogenerare, pentru componenta energie termică şi în domeniul energiei termice produsă în sistem centralizat, au obligaţia de a plăti anual Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei o contribuţie bănească egală cu 0,1% din cifra de afaceri realizată de aceştia în anul 2018 din activităţile ce fac obiectul licenţelor pe care le deţin, dar nu mai puţin de contribuţia minimă egală cu 3.125 lei.

Potrivit proiectului, titularii de licenţe vor comunica ANRE, prin scrisoare oficială, până la data de 20 februarie, valoarea cifrei de afaceri estimate a fi realizată în anul precedent din activităţile ce fac obiectul licenţelor deţinute.

În cazul în care titularii de licenţe nu respectă termenul, ANRE va calcula contribuţia datorată pe baza ultimei cifre de afaceri raportate la Ministerul Finanţelor Publice.

Pentru titlularii de licenţe a căror contribuţie bănească este superioară nivelului de 5.000 lei, aceasta se poate achita în rate trimestriale egale. Termenul de achitare a fiecăreia dintre aceste rate este sfârşitul primei luni a trimestrului respectiv, cu excepţia primei rate care se achită potrivit termenului scadent înscris în factura emisă de ANRE.

Altfel spus, companiile licenţiate au timp până pe 20 februarie să estimeze ce afaceri au făcut anul trecut, iar dacă nu fac acest lucru ANRE va calcula în locul lor. Ulterior, companiile vor plăti taxa pe cifra de afaceri în patru rate trimestriale, dacă suma de plată depăşeşte 5.000 de lei.

Este făcută o excepţie pentru titularul de licenţă din domeniul energiei electrice sau domeniul energiei electrice şi termice în cogenerare care a obţinut licenţa în anul curent. El va achita ANRE o contribuţie bănească în valoare de 2% din cifra de afaceri pe care acesta a estimat că o va realiza, prin prestarea activităţilor ce fac obiectul licenţei acordate, în anul acordării acesteia.

În vederea regularizării contribuţiei băneşti datorate, titularii de licenţă vor transmite la ANRE, cel târziu până la data limită prevăzută de lege pentru depunerea situaţiilor financiare anuale la autoritatea de administrare fiscală din România, cifra de afaceri realizată în anul precedent şi situaţiile financiare aferente anului precedent înregistrate la autoritatea de administrare fiscală din România.

Regularizarea contribuţiei băneşti constă în facturarea diferenţei dintre valoarea contribuţiei facturate iniţial, la începutul anului, şi valoarea contribuţiei determinate pe baza cifrei de afaceri realizate. Regularizarea contribuţiei băneşti se va desfăşura în perioada 1 iunie – 31 decembrie a anului curent.

ANRE mai arată că, dacă în urma regularizării contribuţiilor băneşti rezultă sume pe care ANRE le datorează titularilor de licenţe, aceste sume se vor constitui ca avans pentru contribuţia bănească datorată de respectivii titulari de licenţe în anul următor, numai dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiţii: au achitat contribuţia bănească aferentă anului în curs; deţin cel puţin o licenţă valabilă, atât în anul în curs, cât şi în anul următor.

Şi la solicitarea de acordare a unei licenţe în domeniul gazelor naturale în anul curent, solicitantul este obligat să transmită ANRE cifra de afaceri pe care acesta estimează că o va realiza în anul respectiv. Ulterior acordării licenţei, acesta achită ANRE o contribuţie bănească care este egală cu 2% din cifra de afaceri estimată transmisă.

Pentru aceste două situaţii de mai sus, regularizarea contribuţiei din anul acordării licenţei se efectuează în anul următor aplicând cota de 2% la cifra de afaceri obţinută în anul licenţierii.

Cazuri particulare

Prin derogare, la stabilirea cifrei de afaceri pentru care se percepe contribuţia bănească se au în vedere şi următoarele cazuri particulare:

a) cifra de afaceri a operatorilor pieţelor centralizate nu include veniturile din tranzacţiile de vânzare-cumpărare de energie electrică/gaze naturale pentru pieţele în care operatorul pieţei centralizate are rol de contraparte;

b) cifra de afaceri nu include veniturile din tranzacţiile de energie electrică/gaze naturale ale furnizorilor de energie electrică/gaze naturale ce au rolul de intermediari pentru piaţa cu negociere dublă continuă;

c) cifra de afaceri aferentă activităţii producătorului de energie electrică şi, după caz, de energie termică include şi contravaloarea certificatelor verzi, conform reglementărilor Ministerului Finanţelor Publice.

În cazul falimentului titularului licenţei, contribuţia bănească nu se datorează de la data declarării falimentului printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite