Patronatele cer o lege a pensiilor pe măsura posibilităţilor economiei româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confederaţia Patronală Concordia (CPC) solicită prudenţă şi realism pentru Legea pensiilor, precizând că pentru a evita aşteptări nerealiste din partea populaţiei, dezbaterile pe marginea proiectului de lege să pornească de la posibilităţile reale ale economiei româneşti.

CPC transmite că a luat notă de punerea în dezbatere publică a proiectului noii Legi a pensiilor şi va participa prin reprezentanţii săi la dezbateri, într-o încercare reală şi constructivă de a contribui la îmbunătăţirea legii propuse.

Confederaţia consideră însă că este important chiar din această etapă să semnaleze un aspect de esenţă, care priveşte sustenabilitatea majorării cheltuielilor totale pe care le incumbă noua lege.

Proiectul de lege supus recent dezbaterii publice, în forma prezentată, va determina o majorare cu 130% a cheltuielilor cu pensiile, care ar ajunge la 140 de miliarde de lei până în anul 2022, după cum au anunţat reprezentanţii Ministerului Muncii. Acest nivel ridică problema surselor de finanţare, în condiţiile în care în următorii 4 ani ritmul de creştere economică, şi în consecinţă şi nivelul veniturilor bugetare, vor înregistra ritmuri de creştere mult inferioare, potrivit estimărilor publice, potrivit reprezentanţilor.

Toţi românii îşi doresc pensii decente, iar în acest sens cei peste 300.000 de salariaţi din companiile membre ale CPC, care cândva vor deveni la rândul lor pensionari, nu constituie o excepţie, mai spun ei. Problema este dacă noile niveluri vor putea fi asigurate şi menţinute fără a dezechilibra grav economia.

„Insistăm asupra acestui aspect, mai ales în condiţiile în care atât evoluţiile demografice, cât şi balanţa migraţiei vor face ca ponderea pensionarilor în total populaţie să continue să crească în anii următori, iar bugetul pensiilor să depindă într-o măsură tot mai mare de transferurile de la bugetul de stat, aflat în prezent la rândul său în zona deficitului maxim admis de angajamentele europene”, transmite CPC.

Potrivit Confederaţiei, în absenţa unor măsuri de politică economică drastice, dezechilibrul creat de un volum de cheltuieli publice care depăşeşte semnificativ veniturile este corectat de piaţă prin creşterea inflaţiei. Pensionarii de astăzi îşi mai amintesc nivelurile de hiperinflaţie din anii ’90, care au ajuns şi la 300% anual. De aceea, chiar şi o dublare nominală a pensiei poate fi cu uşurinţă anulată de o inflaţie foarte ridicată.

În acest context, CPC consideră esenţial ca, pentru a evita aşteptări nerealiste din partea populaţiei, dezbaterile pe marginea proiectului de lege să pornească de la posibilităţile reale ale economiei româneşti, punând accentul pe resursele de finanţare a majorării fondului de pensii, printr-o analiză fundamentată a ipotezelor şi perspectivelor de dezvoltare economică, inclusiv a pieţei forţei de muncă în următorii ani. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite