Pensii private: Fondurile Pilonului II aveau active de 88 miliarde de lei în luna mai. Cele facultative erau de 3,33 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pensie-sac-bani-lupa-pensionare-calcule-calculator

Fondurile de pensii private însumau, la finalul lunii mai, peste 91 de miliarde de lei, din care doar fondurile de pensii private obligatorii - Pilonului II - reprezentau active în valoare de 88 miliarde de lei.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 88,03 miliarde lei, la finalul lunii mai 2022, în creştere cu 7% faţă de nivelul înregistrat la 31 mai 2021, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB", se menţionează în raport.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 52,73 miliarde de lei, respectiv 59,9%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 21,91 miliarde de lei (24,89%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 7,47 miliarde de lei, respectiv 8,49% din totalul activelor.

Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7.867.506 milioane de participanţi în mai.

Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

În ce priveşte fondurile de pensii facultative, acestea aveau active în valoare de 3,33 miliarde lei, la 31 mai 2022, în creştere cu 5% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeaşi dată a anului anterior, conform unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (92%), majoritatea fiind denominate în lei (91%)", se menţionează în raport.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 2,022 miliarde de lei, respectiv 60,76%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 913,002 milioane de lei (27,43%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 149,442 milioane de lei, respectiv 4,49% din totalul activelor.

Potrivit datelor ASF, fondurile de pensii facultative aveau 585.135 de participanţi în mai.

Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esenţial, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea şi Raiffeisen Acumulare.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite