Bani

articolul anterior articolul urmator

Pensiile speciale au crescut cu 74% în numai patru ani. România cheltuie aproape 5 miliarde lei lunar cu pensiile privilegiaţilor

18
31 Aug 2020 11:39:02
Autor: Elena Deacu

Pensiile speciale au crescut cu 74% în numai patru ani. Dacă în iunie 2016 statul plătea 2,85 miliarde lei pe aceste pensii pentru privilegiaţi, în iunie 2020 cheltuielile cu aceste pensii au crescut la 4,97 miliarde lei, arată un calcul realizat de deputatul USR Claudiu Năsui.

„În 4 ani de zile, suma pe care o plătim pentru pensiile speciale a crescut cu 74%. Într-o ţară în care statul ne ia aproape jumate din salariul, şi care taxează salariile mici cel mai dur din Europa, noi să ducem în spate şi peste 7 categorii de pensionari speciali. Pensiile speciale sunt privilegii scumpe şi care, din păcate pentru noi, au devenit tot mai scumpe în ultimii 4 ani. Tot mai scumpe şi tot mai multe”, afirmă Claudiu Năsui.

El reaminteşte că, acum 4 ani, primarii şi viceprimarii nu primeau pensie specială, iar acum primesc. „Graţie codului administrativ, trecut de către PSD prin parlament, la care PNL s-a abţinut şi pe care USR l-a atacat la CCR cu semnăturile PMP. Am reuşit atunci atacul şi CCR a desfiinţat practic codul cu pensii speciale cu tot. Din păcate, însă, a revenit prin OUG dat de guvernul PSD. Cum de au reuşit primarii asta? Simplu, sunt printre cei mai importanţi oameni în politică. Pentru că ei pun în mişcare maşinăria de vot, mai ales în mediul rural sau oraşe mici. Maşinărie de vot de care au nevoie cei din structurile centrale. Şi iată cum o mână spală pe cealaltă. Cu o asemenea putere, întrebarea de fapt e cum de nu şi-au dorit pensii speciale de mai devreme?”, afirmă Năsui.

El afirmă că, dacă nu mai vrem să plătim 5 miliarde de lei doar în pensii speciale la fiecare jumătate de an, trebuie să ne asigurăm că punem corect ştampila de vot începând de acum, de la locale.

„USR a fost singurul partid care a avut o politică clară şi coerentă împotriva pensiilor speciale. De când am intrat în parlament în 2016 şi până acum, am depus un proiect pentru desfiinţarea lor şi altul pentru impozitarea lor cu 90%. Desfiinţarea acestor pensii speciale, nemeritate şi discriminatorii, date de cei influenţi către cei influenţi, trebuie să fie o prioritate pentru oricare guvernare”, conchide Năsui.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

elfu
31.08.2020, 11:44:48

erau niste jurnalisti care ziceau ca pensiile speciale nu reprezinta o suma mare si ca daca ar fi taiate intr-un mod rezonabil nu ar imbunatati situatia actuala .... asa sa fie ?

+4 (6 voturi)
West
31.08.2020, 11:47:03

Acesta este adevaratul subiect care nu trebuie sa lipseasca zilnic in presa si pe agenda publica! Intrebarea este cand iesim in strada impotriva acestor imense nedreptati?! iesim sau punem capul in pamant si le acceptam asa? sau parsaim tara(ne depopulam ca Siria)? Chiar nu organizeaza nimeni proteste impotriva pensiilor speciale?! ce facem? ce facem?

+8 (8 voturi)
FLORIN FLORESCU
31.08.2020, 11:49:21

SUNTEȚI TOȚI O APĂ ȘI UN PĂMÂNT . CÂND TREBUIE SĂ VOTAȚI PENTRU BENEFICIUL VOSTRU, NU MAI FACEȚI COMENTARII ȘI RIDICAȚI MÂNA CA NIȘTE AUTOMATE DE CAFEA . CÂND TREBUIE SĂ VĂ ALEAGĂ ”FRAIERII” , PAC , ATACAȚI CE TOT VOI AȚI VOTAT . ROMÂNII S-AU MAI DEȘTEPTAT DOMNULE NĂSUI , NU PREA MAI MERGE CU ZĂHĂRELUL .

-5 (7 voturi)
FLORIN FLORESCU
31.08.2020, 11:56:04

Chiar îi credeți proști pe judecători , chiar îi credeți proști pe procurori ? Pentru primari pensia specială a fost un bonus de loialitate față de partidul care a generat-o prin legiferare . Orice încercare de revenire la normal se lovește de principiile de drept , ” bunul dobândit ..................” etc , iar efectele nu sunt retroactive . Așa că este multă gargară .

-3 (7 voturi)
G M
31.08.2020, 11:58:05

Indiferent cât cheltuiește statul cu pensiile speciale, existența lor e o palmă dată democrației și statului de drept, în care toți cetățenii sunt egali în fața legii. Iar o CC care validează și susține asemenea pensii (deși n-ar avea dreptul să se pronunțe pentru că este ea însăși beneficiara pensiei speciale) este anticonstituțianală și antidemocratică. Și trebuie desființată urgent !

+10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările