Bani

articolul anterior articolul urmator

Petrescu, despre dobânzile uriaşe la împrumuturile externe: Teodorovici chiar ne ia pe toţi de proşti

3
22 Apr 2019 08:57:06
Autor: Afrodita Cicovschi

Fostul ministru de Finanţe din timpul Guvernului Ponta, Ioana Petrescu, a calculat sumele pe care le plăteşte România drept dobândă la împrumutul de 3 miliarde de lei făcut recent, concluzia fiind că „noi vom plăti cu vârf şi îndesat”.

„Eugen Teodorovici chiar ne ia pe toţi de prosti. Ministrul Finanţelor spune că împrumutul pe termen lung făcut de guvern arată încrederea investitorilor străini în noi. Statul român s-a împrumutat recent pe 30 de ani cu o dobândă uriaşă de 4,58%. Noi vom plăti cu vârf şi îndesat recentul împrumut al statului de 3 miliarde. Mai exact vom plăti 2,2 miliarde de lei in dobânzi. Ceea ce e enorm! Vi se pare că asta arată încredere în statul român? 
 
Statul se va împrumuta la finalul anului mai mult ca de obicei, nu pentru că se schimba “filozofia” de împrumut, cum spune ministrul, ci pentru ca riscăm să nu mai ne împrumute nimeni în condiţiile actuale şi statul trebuie să îşi asigure banii de finanţare şi pentru perioada următoare. 
 
Ministrul mai spune că trebuie să facem împrumuturi numai la costuri pe care le agreăm noi ca ţară. Excelent! Dar trebuie să găseşti şi investitori care să accepte să cumpere eurobonduri la dobânzile agreate de tine. Până una alta, după ce a eşuat să se împrumute în luna ianuarie de mai multe ori, în şprilie guvernul a acceptat dobânzi astronomice de până la 4,58%. Acestea sunt costurile agreate de noi ca ţară?”, a scris Ioana Petrescu pe pagina sa de Facebook.
 
Săptămâna trecută, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţa că începând cu a doua parte a acestui an România va începe să se împrumute de pe piaţa externă „pentru anii care urmează”, pentru că acest lucru s-ar putea face în condiţii mai avantajoase pentru ţară.
 
 „România se împrumută exact în condiţii de piaţă cum se împrumută alte state, costurile nu sunt mai mari în cazul României faţă de alte state şi, un lucru foarte important: România, în acest an, va schimba logica pe datoria guvernamentală. În ce sens? În următoarea emisiune pe care România o va face în pieţele externe, ne vom asigura exact necesarul de finanţare pe acest an în acest sens, şi din a doua parte a anului ne vom finanţa aşa cum vrem noi şi vom impune costuri în piaţă pentru anul viitor. Adică exact cum face orice ţară. Până acum, România se împrumuta în anul în curs pentru ce avea de dat în anul în curs. Nu, noi trebuie să schimbăm filosofia aceasta şi să ne împrumutăm deja pentru anii care urmează, pentru că o putem face la costurile pe care le vrem noi ca ţară, pentru că atunci când vrem să ne împrumutăm o facem doar dacă preţul oferit este cel care ne convine”, a spus Teodorovici, citat de Agerpres.
 
Ministrul a precizat că strategia de finanţare este una publică şi că faptul că României i s-a acordat un împrumut pe 30 de ani arată încrederea investitorilor în ţara noastră.
 
„România se împrumută în baza unei strategii pe care o prezintă în mod public la începutul fiecărui an, deci nu este niciun secret. Fiecare investitor posibil, cetăţean cunoaşte exact care este nivelul de îndatorare şi de împrumuturi pentru România în timpul unui an de zile. România, la ultima sa emisiune, când a ieşit în pieţele externe pentru 3 miliarde - ştim foarte bine, au fost trei perioade de împrumut. Cea la care vreau să fac referire, cea de 30 de ani, cea mai lungă din istoria României de după Revoluţie. Asta arată ce? Că investitorii au foarte mare încredere în România. Dacă vă uitaţi pe structura investitorilor, o să vedeţi că marea lor parte au fost din America şi din Marea Britanie. Asta înseamnă că este o încredere foarte mare. Investeşti într-o ţară pe termen lung când eşti sigur că acea ţară nu prezintă un risc - este logic şi de bun simţ chiar şi pentru cei de la clasele primare”, a afirmat Teodorovici.
 
Ministrul Finanţelor Publice a mai declarat că împrumuturile vor acoperi deficitul bugetar estimat pentru acest an, dar şi scadenţele.
 
„Da, România se va împrumuta pentru că aşa este mersul oricărei economii din lumea asta. România are, ştiţi foarte bine, un deficit pe care şi l-a asumat pentru anul acesta, undeva la 28 miliarde de lei, dar are şi foarte multe scadenţe care an de an se ating şi pentru care trebuie să asiguri partea de finanţare fie în lei, fie în euro, fie în altă monedă în care te-ai împrumutat acum mulţi ani de zile”, a spus Teodorovici.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

foarte atent
22.04.2019, 10:01:49

pai fa coana Ioana, trebuie sa platim imprumutul facut de fortele democratice portocalii in 2008...numai 20 de miliarde+ dobanzile !! cine le-a facut? pzdistii? sau basistii? hai ca toti sunteti o apa si-un pamant...demagogi...hoti de clasa ! la gropa cu voi...

+1 (3 voturi)
IonIon Codreanu
22.04.2019, 12:07:08

Păi NIMENI nu a împrumutat ca pesediștii! Iar asta DOAR pentru consum, pentru POMENI electorale, acceptate de un popor înapoiat!

-2 (2 voturi)
m.GRI
22.04.2019, 23:00:04

mai, "desteptule" "fortele democratice" s-au imprumutat in plina criza, dupa ce tariceanu a inebunit economia Romaniei cu cresteri de peste 7% pe ani, iar "pzdistii" cu toate cresterile de peste 4%/an timp de 2 ani au reusit performanta de a se imprumuata si mai mult