Bani

articolul anterior articolul urmator

Pilonul IV de pensii private va deveni operabil curând. ASF a elaborat normele de aplicare

3
21 Feb 2020 12:05:01
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Autoritatea de Supraveghere Financiară a elaborat şi supus dezbaterii publice cele patru norme privind Pilonul IV de pensii private, care vor stabili cadrul legal în care va funcţiona sistemul de pensii suplimentare ce pot fi oferite de angajatori salariaţilor proprii.

Cele patru norme sunt:
 
 
Astfel, capitalul social minim ce va fi necesar pentru desfăşurarea activităţii de administrare a fondurilor de pensii ocupaţionale va fi echivalentul în lei al sumei de 1,5 milioane de euro, „valoare care trebuie menţinută la nivelul existent la momentul autorizării, cu posibilitatea reîntregirii acestuia în termen de maximum 6 luni de la data în care a înregistrat o valoare mai mică decât cea prevăzută de Lege”. 
 
Fondurile de pensii vor fi constituite pe bază de contract de societate, iar iniţiativa constituirii fondului va aparţine unui administrator autorizat, ce se va ocupa, de altfel, şi de întocmirea contractului în formă scrisă.
 
Fondurile de pensii ocupaţionale vor putea fi administrate de societăţile de pensii, societăţile de administrare a investiţiilor şi societăţile de asigurare de viaţă care sunt autorizate să administreze fonduri de pensii facultative şi/sau fonduri de pensii administrate privat.
 
După cum stabileşte Legea nr. 1/2020, pensia ocupaţională va fi facultativă, schema de pensii va fi stabilită de fiecare angajator care vrea şi poate (are capacitatea financiară) să ofere astfel de beneficii salariaţilor, iar un fond de pensii se va putea organiza doar la iniţiativa unui administrator autorizat.
 
Contribuţiile la fondul de pensii ocupaţionale vor avea două componente, şi anume contribuţia angajatorului şi cea a salariatului. Dacă va decide să ofere aceste pensii ocupaţionale, un angajator va trebui să ofere pensia tuturor salariaţilor săi şi să vireze contribuţiile necesare.
 

Câţi bani pot fi viraţi în contul de pensii ocupaţionale

 
Legea pensiilor ocupaţionale a intrat în vigoare la data de 7 februarie 2020, prevederile Legii 1/2020 indicând şi câţi bani pot fi viraţi lunar de angajator şi angajat la Pilonul IV.
 
Concret, legea 1/2020 prevede că angajatorul decide dacă va propune sau nu angajatului o schemă de pensii ocupaţionale, în cazul în care vrea să acorde astfel de bonusuri salariaţilor fiind nevoit să menţioneze acest lucru contractul de muncă.
 
Apoi, angajatorul va semna un contract de administrare cu o firmă specializată, autorizată de stat, şi apoi va cere angajaţilor să completeze cererea de aderare la Pilonul IV.
 
Pensia ocupaţională este absolut opţională pentru angajaţi, aceştia neputând fi obligaţi
Contribuţiile vor fi colectate şi plătite de angajator, acestea putând fi împărţite între angajator şi angajat, aşa cum se stabileşte în schema de pensii întocmită de angajator şi cererea de aderare semnată de angajat.
 
În ce priveşte cuantumul contribuţiilor, acestea nu pot fi mai mari de o treime din salariul brut al angajatului, fără ca totalul reţinerilor (contribuţii la pensiile de stat, Pilonul 2, contribuţii de sănătate şi impozitul pe venit) să depăşească jumătate din salariul net.
 
Spre exemplu, la un salariu brut de 5.000 de lei, salariul net este de 2.750 de lei, diferenţa de 2.250 lei însemnând CAS, CASS, P2 şi impozit pe venit).
 
Jumătate din salariul net înseamnă 1.375 de lei, aceasta fiind suma maximă ce poate fi plătită lunar la Pilonul IV.
 
Angajatorul poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale.
 
Angajatorul nu poate face reţineri din veniturile pe care i le datorează angajatului pentru contribuţiile datorate de angajat la un fond fără acordul scris al angajatului, consemnat în actul individual de aderare la un fond sau, ulterior, într-o notificare transmisă administratorului şi angajatorului.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Un cititor
21.02.2020, 12:41:31

Interesant ! Pilonul IV. Mi-e tema ca,.....cu atatia piloni, romanul va ramane precum copilul cu mai multe moase --"cu buricul netaiat". La un moment dat vor uita pe unde mai contribuie romanul prost ! Pt ca multi dintre ei nu contribuie pe nicaieri....traind din "specialele" ce le dau altii !!! Prostii, mai precis, care nu pot emite pretentii, (ii flituiesc toti).....ci doar inghit si injura printre dinti !!!

+1 (1 vot)
Matei Basarab
21.02.2020, 15:33:33

Inventarea piloanelor inseamna exonerarea statului de la plata pensiilor. Ai terminat banii din piloane, ai 80 de ani ? Iti iei harletul, iti sapi groapa si gata. Plus de asta si accesul la sanatate va fi diminuat exact ca suma platita la stat.

Mihai Popescu
21.02.2020, 15:28:14

Pensionarii romani au un viitor de aur ! Nu pensionarii cinstiti care au contribuit 45 de ani pt. o pensie normala de mizerie ci pensionarii "speciali" care nu au cotribuit dar primesc pensii speciale extrem de mari de la virsta de 45 de ani. Tara de kkt, stat mafiot 101%.

+1 (1 vot)