Plafonul de 150.000 de euro din legea dării în plată ar fi neconstituţional. Cum argumentează experţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea dării în plată vrea să îi scape de datorii pe românii care nu-şi mai pot plăti ratele, prin renunţarea la casă   FOTO Dorin Constanda
Legea dării în plată vrea să îi scape de datorii pe românii care nu-şi mai pot plăti ratele, prin renunţarea la casă   FOTO Dorin Constanda

Legea dării în plată, în forma adoptată luni în Senat, include prevederi ce pot fi atacate la Curtea Constituţională. Cea mai importantă, susţin experţii consultaţi de „Adevărul“, se referă la plafonul de 150.000 de euro impus creditelor pentru care se aplică legea, acesta fiind discriminatoriu.

Plafonul de 150.000 de euro peste care nu se mai aplică prevederile legii privind darea în plată este discriminatoriu şi va fi eliminat de către Curtea Constituţională, consideră experţii consultaţi de „Adevărul“, în timp ce alţii reclamă drept neconstituţională intervenţia statului într-un contract, care este legea părţilor.

Legea prin care românii pot ceda băncilor locuinţele cu care au garantat un împrumut a fost votată luni în Senat, în unanimitate, cu 119 voturi „pentru“. Totuşi, senatorii au adoptat şi un amendament prin care intră sub efectele legii doar cei cu credite de până la 150.000 de euro. Senatoarea PNL Mariana Câmpeanu avertiza încă de luni că prevederea, introdusă de pesedistul Trifon Belacurencu creează discriminări şi că va fi atacată la Curtea Constituţională, ceea ce nu va face altceva decât să amâne intrarea acesteia în vigoare.

Ce spun avocaţii

Profesorul de drept Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, spune că plafonul este o discriminare, deoarece nu îi acoperă şi pe cei care au credite de valori mai mari. „Sunt mulţi care au luat credite depeste 150.000 de euro, sunt credite şi de 200.000 de euro, de exemplu. Nu e normal aşa, statul a lăsat oamenii de izbelişte. Până la urmă, şi băncile trebuie să îşi asume riscul. Eu zic că, într-un final, prevederea tot va fi eliminată, indiferent de consensul parlamentar“, ne-a declarat Gheorghe Iancu.

Citiţi mai departe pe Adevărul Financiar

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite