Plăţile pentru zilieri cresc odată cu salariul minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După majorarea recent adoptată de Guvern a salariului minim, începând cu 1 ianuarie 2019, lucrătorii cu ziua vor beneficia de un tarif orar mai mare. Actul normativ care stabileşte noul nivel al salariului minim brut a fost oficializat ieri.

Din 1 ianuarie 2019, după cum stabileşte Hotărârea Guvernului nr. 937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicată ieri în Monitorul Oficial, salariul minim brut va creşte de la 1.900 de lei, cât este în prezent, până la 2.080 de lei. 

Una dintre consecinţele acestei majorări este modificarea tarifului orar al zilierilor. Astfel, după majorarea salariului minim brut pe economie, plata orară a lucrătorilor cu ziua va creşte, scrie avocatnet.ro.

Legea nr. 52/2011 spune că lucrătorii cu ziua au dreptul, în schimbul activităţii executate, la o plată negociată direct cu beneficiarul lucrării, dar care are o limită minimă.

„Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, se precizează în actul normativ.

Asta înseamnă că plata orară a zilierilor are un plafon minim, care se calculează în raport cu valoarea pe oră a salariului minim brut. În prezent, salariul minim brut este de 1.900 de lei, ceea ce înseamnă că plata pe oră a unui lucrător cu ziua nu poate fi mai mică de 11,40 de lei, în condiţiile în care aceasta a fost calculată pentru o medie de 166,66 de ore pe lună.

După creşterea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2019, la 2.080 de lei, tariful orar al unui zilier nu va putea fi mai mic de aproximativ 12,4 lei (pentru o medie de 167,3 ore/lună).

Legea zilierilor prevede ca remuneraţia „se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru sau la sfârşitul săptămânii, înainte de semnarea în Registru de către zilier şi beneficiar”.

Actul normativ stabileşte că zilier poate fi orice persoană, indiferent de cetăţenie, care este capabilă să muncească şi care desfăşoară activităţi necalificate care au un caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei sume de bani. Astfel, zilieri pot fi cetăţenii români, cetăţeni ai altor state sau apatrizi care au domiciliul sau reşedinţa în România.

Raportul de muncă dintre cele două părţi, respectiv zilier şi beneficiar, se poate desfăşura doar prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea unui contract individual de muncă.

Totodată, zilier poate fi şi un minor, cu condiţia ca vârsta acestuia să fie de cel puţin 15 ani, iar activităţile pe care le desfăşoară să fie „potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi cu aptitudinile de care dau dovadă, dacă astfel nu le sunt încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, dreptul la educaţie, şi nu le este periclitată starea de sănătate”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite