Portofel electronic pentru bonurile de masă. Ce avantaje şi dezavantaje au tichetele eliberate pe card

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul schimbă regimul tichetelor de masă
Statul schimbă regimul tichetelor de masă

Beneficiarii de tichete electronice nu vor mai trebui să plătească diferenţe în bani la cumpărarea produselor, dar nici nu vor putea retrage numerar de pe cardurile speciale.

Statul schimbă regimul tichetelor de masă printr-un proiect în baza căruia aceste bonificaţii, care se dau în prezent pe hârtie, se vor putea acorda şi pe suport electronic.

Principalul avantaj al tichetului în format electronic este acela că se pot face cumpărături şi la valori diferite de cea nominală (9,35 lei în prezent).

Dacă acum trebuie să cumpăraţi produse fix de valoarea tichetului (sau de o valoare mai mare, dar cu plata diferenţei în bani), cu noul card veţi putea cumpăra şi numai o pâine, dar şi produse care depăşesc valoarea unei unităţi de tichet fără a mai achita diferenţa.

În schimb, nu veţi putea depune bani pentru a încărca acel cont şi nici să retrageţi numerar.

Cumpărături nelimitate

Potrivit proiectului, utilizarea tichetelor de masă nu va mai fi limitată la două pe zi, ca în prezent.
În schimb, posesorii de tichete de masă nu le vor mai putea utiliza în magazine, locaţii, unităţi, pieţe de orice fel care nu vând produse alimentare şi nu au afişate autocolantele speciale ale unităţii emitente.

O altă noutate adusă de acest proiect este că „în cazul în care un angajat lucrează în ture şi timpul de lucru este mai mare de 8 ore/zi, numărul de tichete de masă (indiferent de suportul pe care sunt emise) la care are dreptul pe lună se calculează adunând numărul de ore lucrate şi împărţind valoarea rezultată la 8“, explică Jean Istasse, CEO Sodexo România.

Angajatorii vor putea acorda tichete de masă doar pentru zilele lucrate şi numai în limita valorii nominale aprobate prin lege.

Atenţie la durata de valabilitate!

Un tichet de masă (indiferent de suport) emis până la data de 31 octombrie a unui an calendaristic poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului  de emitere. Un tichet de masă emis începând cu data de 1 noiembrie a unui an poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului următor anului de emitere“, a mai explicat directorul Sodexo.

În fine, potrivit proiectului citat, emitentul este obligat să tipărească pe tichetul de masă (pe suport de hârtie) numele şi prenumele beneficiarului, precum şi interdicţia de a fi utilizat pentru produse nealimentare.

În cazul în care salariatul utilizează într-o lună un număr de tichete de masă mai mare decât numărul de zile lucrate, iar angajatorul nu a încasat de la salariat contravaloarea tichetelor utilizate şi necuvenite, firma îi va scădea pentru luna următoare numărul tichetelor necuvenite din totalul alocat.
 


Angajatorul suportă costurile de emitere

Actul normativ stabileşte obligaţia angajatorului de a suporta costurile de emitere a tichetelor de masă şi a elementelor obligatorii pe care trebuie să le conţină suportul electronic pe care sunt stocate tichetele.

Proiectul mai reglementează şi procedura de restituire a tichetelor de masă folosite de salariat în decursul unei luni şi la care acesta nu avea dreptul.

Proiect Tichete de Masa

Nota de fundamentare Tichete Masa

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite